Радев предупреди да не се допуска мораториумът да донесе нови проблеми

11:44, 20 дек 21 / Политика 25 1579 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова връчи удостоверенията на избраните за президент Румен Радев и вицепрезидент Илияна Йотова. „Изборите са фундамента на демокрацията, от тяхното произвеждане зависи легитимността на институциите", отбеляза Румен Радев. 

Двойката Радев и Йотова остават за втори мандат на „Дондуков“ 2, след като спечелиха балотажа с над два пъти повече гласове от двойката Герджиков – Митева. Румен Радев получи 66.72% подкрепа.

Имаше редица предизвикателства при провеждането на изборите“, каза президентът и като пример посочи машинното гласуване и епидемията от коронавирус. „Трябваше да се неутрализират и редица провокации“.

Приоритетите

„Ще продължим да отстояваме националните интереси и да допринасяме за сътрудничеството между институциите“, увери Румен Радев за втория си мандат като президент. „Ще бъда по същия начин критичен, там където има отклонения", заяви държавният глава.  

Той обяви, че приоритетите му през новия мандат ще продължат да бъдат укрепване на държавността, повече справедливост и законност, отстояване на националните интереси, предаде bTV.

Цените

Относно наложения мораториум за цените на електроенергията, той коментира, че са огромен проблем не само за България, а и за целия ЕС. „Нуждаем се от задълбочен анализ какво става с нашата енергийна система“, отбеляза президентът. Според него трябва да се даде отговор на въпроса: „Има ли спекула на европейските енергийни борси?“.

Като отбеляза, че не трябва да се допуска след края на мораториума, той да създаде други големи проблеми, които в момента дори не могат да се предвидят.

Замразиха цените на тока, водата и парното до 31 март

 На въпрос, свързан с реформите в съдебната система, Радев отговори, че тези промени трябва да бъдат извършени с отстояването на обществения интерес и създаването на такива условия, че корупцията и беззаконието да бъдат наказвани, независимо кой е на власт. „Нуждаем се и от конституционни, и от законови промени“, смята държавният глава.

КСНС за Македония

КСНС по темата за Северна Македония ще бъде свикан в първата половина на януари, съобщи държавният глава.

Радев свиква КСНС за Северна Македония

„Важно е да има становище на този най-висш политически орган, в което и политическите партии да имат ясна консолидация какво трябва да се направи така, че да ускорим процеса за интеграция на Република Северна Македония. Това обаче трябва да се случи при зачитане и спазване на българския национален интерес“, каза още Румен Радев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама