Прокуратурата брани Гешев: Не е виновен за неуспехите по Плана за възстановяване

13:01, 20 дек 21 25 1619 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Планът за възстановяване и устойчивост по никакъв начин не е обвързан с фигурата на главния прокурор и функциите на прокуратурата. Това заяви зам.-главният прокурор Красимира Филипова по време на пресконференция, на която беше представена позицията на ръководството на прокуратура по темата.

Припомняме, че Европейската комисия върна за корекции българския План за възстановяване и устойчивост заради 43 забележки. Бисвшият служебен вицепремиер Атанас Пеканов обяви, че основните проблеми са два - за сектор енергетика и в сферата на върховенството на закона.

ЕК връща Плана за възстановяване за преработване

В специална позиция държавното обвинение се противопоставя на опитите за обвързване на неуспехите на законодателната и изпълнителната власт с функциите на прокуратурата и фигурата на главния прокурор.

„Свидетели сме на изказвания на политици, които освен, че не отговарят на обективната действителност, имат за цел да внушат, че развитието и просперитетът на българската
държава е в пряка зависимост от личността на главния прокурор. В резултат на този подход, вместо да се търсят, обсъждат и намират решенияна реалните проблеми, фокусът на обществото се измества и концентрира върху главния прокурор“, обявиха от пресцентъра на прокуратурата.

„Цветя за новата власт, акции срещу старата“: Гешев, Цацаров и вятърът на промяната

Твърди се, че България ще загуби милиарди лева заради липсата на отчетност и контрол и на главния прокурор, но според държавното обвинение, това не отговаря на истината. Красимира Филипова обяви, че целта на тези изказвания е манипулиране на общественото мнение с цел отстраняване на настоящия главен прокурор и овладяване на прокуратурата.

От прокуроатурата посочват още, че въвеждането в Плана на мерки, свързани със съдебна реформа, е по изричното настояване на служебното правителство, а не на Европейската комисия.

„Няма да позволим Прокуратурата да бъде използвана като оправдание за несполуките на законодателната и изпълнителната власт”, заяви Филипова. Тя подчерта, че позицията ще бъде изпратена на ЕК, ЕП, посолствата на държавите членки на ЕС, посолствата на САЩ и Великобритания.

Цялата позиция на Прокуратурата може да прочетете тук.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама