„Политкаст“ еп. 23: За неписания договор между властимащите и народа

10:30, 21 дек 21 / Политкаст 25 2212 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

„Най-големите врагове на свободата са крайно богатите и крайно бедните, защото едните са готови да я купят, а другите да я продадат“ – гласи цитат от книгата на Жан-Жак Русо „За обществения договор“.

Жан-Жак Русо е женевски философ, мислител и писател, чийто трудове изграждат фундаментите на модерната демокрацията, на либерализма, на Просвещението, дори на някои съвременни образователни практики. Идеите относно вярата и религията, които Русо излага в трудовете си, не импонират нито на католиците, нито на калвинистите от неговото време и му навличат проблеми. Въпреки това той се застъпва за необходимостта от религията и от уповаването върху религиозни ценности, но го прави спрямо собствените си разбирания и тълкувания, а не според налаганите тогава мантри.

„За обществения договор“ се явява една от основополагащите и революционни книги в политическата философия, която след себе си е провокира безброй коментари, есета и книги, които стъпват именно на изложените в книгата концепции. С други думи, книгата на Жан-Жак Русо изгражда изцяло нова матрица на мислене за обществено-политическите процеси, а според някои, написаното дори залага интелектуалните основи на Френската революция. Оттук следва да ви кажа, че книгата е написана през 1762 г., но фактът, че свободно можете да я намерите в книжарниците у нас говори за това колко ценна продължава да бъде.

Трудно може да се дефинира основният акцент на книгата, тъй като Русо разсъждава за свободата, за властта, за различните форми на управление, за дълбоко вродените от природата човешки инстинкти и редица други абстрактни концепции. Все пак както заглавието предполага, тезите в книгата се въртят около идеята, че между властимащите и суверена съществува неписан договор, който разпределя функциите и задълженията на двата субекта.

Ако трябва да приложим терминологията към нашия контекст, предвид недоволството ни от функциите на политическата система, то можем да кажем, че в България  се нуждаем от нов обществен договор между властимащи и властдаващи...

Цялото представяне на книгата можете да чуете от връзката!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама