Засега няма да внасяме новата ваксина срещу COVID-19

12:11, 21 дек 21 25 1614 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В България има излишък от ваксини срещу COVID-19 и не е изпращана заявка за доставка на ваксина от „Новавакс“. Това обяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

По думите му трябва да се подхожда прагматично в случаите на заявка заради излишъка в страната ни и заради трудните условия за дарение или препродажба на ваксините.

В първите месеци на следващата година се очакват ограничени доставки, тъй като имаме количества. Продължават анализите и ако се установи нужда, ще бъдат обсъдени възможностите и за доставка на ваксината на „Новавакс“, допълни той, цитиран от bTV.

Кирилов уточни, че ваксините у нас, чийто срок на годност изтича скоро, ще бъдат бракувани и унищожени. Следващата седмица ще е ясно колко точно е техният брой.

По думите на шефа на Агенцията по лекарствата интересът към ваксинацията се е повишил.

Обмисля се и намаляване на срока за поставяне на бустерна доза ваксина за възрастни – да бъде по-кратък от 6 месеца след втората доза, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Това се налагало заради ситуацията с бързото разпространение на варианта „Омикрон“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама