Официално: И трите мобилни оператора вдигат таксите от Нова година

17:42, 22 дек 21 25 5208 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Трите мобилни оператора на българския пазар обявиха, че предстои увеличение на месечните абонаментни такси. Първо Теленор и А1, а днес и Vivavom сюрпризираха абонатите си, като с SMS ги известиха, че от Нова година вдигат цените по действащите към момента договори

Теленор вдига цените с 5%

„За да продължим да предоставяме висококачествени услуги, месечните абонаменти ще се индексират със средногодишния Индекс на потребителските цени на НСИ за 2020 & 2021 с общо около 5%. Промяната ще се отрази във фактурата от февруари 2022“, гласи съобщението на Теленор.

А1 актуализира цените с до 4.1%

С малко по-нисък процент А1 ще увеличи цените на месечните абонаменти, като от компанията уточняват, че индексацията, отчита инфлацията от 2020 и 2021 г. За миналата година увеличението е 1.7%, колкото е средногодишната инфлация, измерена от НСИ, а за тази година - 2.4%, каквато е прогнозата на МФ за средногодишната инфлация за 2021 г. Така общото увеличение е с 4.1%, ако прогнозата на МФ се сбъдне. Много вероятно е средногодишната инфлация за 2021 г. да се окаже по-висока - в последните три месеца бяха отбелязани рекордни за последните 10 години месечни нива от 6 и над 7%.

Виваком - с до 1 лев за всяка услуга

От Vivacom съобщават, че промяната в цените ще засегне всички услуги за частни и бизнес клиенти, но няма да се отрази на лизинговите вноски на устройства на изплащане. От компанията уточняват, че увеличението ще бъде не повече от 1 лв. с ДДС, апромяната ще се отрази във фактурите считано от м. февруари 2022 г.

Така услуги с месечни абонаменти до 19.99 лв. с ДДС включително ще бъдат увеличени с 0.50 лева с ДДС, а тези с месечни абонаменти над 19.99 лв. с ДДС ще бъдат увеличени с 1.00 лев с ДДС.

Едностранното вдигане на цените по действащите договори мобилните оператори обясняват с предвидената подобна възможност в Общите условия към тях. Затова и не е възможно недоволните клиенти да прекратят договора си предсрочно, без да бъдат санкционирани с неустойки. Промяната засяга всички частни и бизнес клиенти, ползващи мобилни и фиксирани услуги. Тя ще влезе в сила през първото тримесечие на 2022 г., след като Националният статистически институт обяви официално инфлацията за 2021 г., пише „Сега“. 

Увеличение с 4-5% означава месечни сметки от 20 лв. да нараснат до 20.82 лв., а сметки от 30 лв. - да поскъпнат с 1.23 лв.

КЗП започва проверка

Междувременно стана ясно, че Комисията за защита на потребителите започва проверка на обявените намерения за по-високи цени на телекомуникационните услуги. Проверката има за цел да установи дали планираните промени биха били в съответствие с клаузите в конкретните договори и с одобрените общи условия, уточниха от КЗП.

Проверяват също коректността на представянето на новите параметри, периода и обхвата на прилагането им.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама