Не консумирайте тези храни и напитки на гладно

13:00, 24 дек 22 / Любопитно 25 3139 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Консумацията на силен чай и кафе на гладно са вредни, тъй като дразнят лигавицата на стомашно-чревния тракт и не дават енергия на организма.

Опасни са също тортите, бонбоните и сладкишите, богати на бързи въглехидрати. Те се усвояват бързо и предизвикват скок на съдържанието на глюкоза. Крайният резултат от консумацията на тези популярни сладки продукти е бързата поява на усещане за глад и главоболие. Това разкри ендокринологът и диетолог Анастасия Тараско.

Тлъсти меса, пушени, мариновани продукти - цялата тази храна е трудно смилаема. След такава закуска, като правило, се появява сънливост и работоспособността намалява, обясни диетологът.

Лекарят посъветва при всяко хранене да се спазва „правилото на чинията”, според които трябва да се изяжда около една четвърт от общото количество протеин. „Това могат да бъдат яйца, извара, пуешко или пилешко месо, някакъв вид нетлъста риба, другата половина да бъдат зеленчуци и плодове, а една четвърт - дълги въглехидрати или пълнозърнести храни“, казва Тараско, цитиран от БГНЕС.

Според експерта протеинът може да бъде допълнен с малки количества мазнини, пречистено краве масло или нерафинирани растителни масла и ядки. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама