Еднократно по 75 лв. ще получи всеки ваксиниран пенсионер

11:15, 23 дек 21 25 2170 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

75 лв. добавка към пенсията ще получи всеки пенсионер, ваксинирал се с три дози срещу Covid-19. Това обяви премиертъ Кирил Петков като мярка за повишаване на нивата на ваксинация у нас.

Парична добавка ще има и за всички пенсионери, които започнат своя ваксинационен курс с първа доза през следващите месеци. За тези, които вече имат поставени две дози, стимул ще бъде изплатен след поставянето и на третата, бустерна доза.

Новата програма ще стартира от 1 яннуари и предвижда да продължи до края на месец юни. Обмисля се и възможността за намаляване на времето между поставянето на втора и бустерна доза в
съответствие с вече възприети европейски практики.

Според сметките на кабинета, ако с тази мярка успешно бъдат ваксинирани 300 хиляди от хората над 65 години, това трябва да облекчи болниците с много осезаем процент.

Министър-председателят Кирил Петков беше категоричен, че ваксинацията е доброволна и всеки има отговорност към здравето си. Същевременно премиерът посочи и отговорността ни като общество за това да няма отново препълнени болници, огромни разходи за затворени бизнеси, липса
на присъствено обучение за децата и превръщането на страната ни в ковид дестинация. Време е за запретнем ръкави и да направим България нормална европейска държава, заяви в заключение министър-председателят.

Петков неведнъж е заявявал, че ще направи максималното за ускоряване на изключително слабата ваксинация у нас. По последни данни малко над 27 процента от населението има завършен ваксинационен курс, а при много от хората вече е необходима и подсилваща доза.

В средата на декември премиерът Кирил Петков подписа заповед, с която в сградата на МС ще се влиза само със сертификат. Тя влиза в сила 40 дни след подписването ѝ. В образователното министерство също дадоха да се влиза в сградата без удостоверение за ваксина, преболедуване или отрицателен тест.

Премиерът в ролята на журналист

Малко преди да обяви новите финансови стимули за ваксинация премиерът влезе в ролята на журналист и проведе интервю с вирусолога проф. Радка Аргирова за митовете около имунизацията.

В разговора проф. Аргирова алармира, че България може да стане COVID гето. „Вирусът ще измисля нови и нови мутации, за да заобиколи имунната ни система. Ако сме ваксинирани или имаме антитела, няма да му се получи и ще започне да затихва. Към края на април-май в страните с високо ваксинално покритие ще затихне тази масова психоза от COVID“, каза експертът.

По думите ѝ към момента у нас ситуацията е различна и има шанс държавата ни да се превърне в страна с ендемично разпространение на вируса. Според нея за подобен вариант може да се наложи създаването на нов вид ваксина.

„България може да стане COVID гето при това положение. Ако стане така, никой няма да иска да дойде тук нито на екскурзия, нито по работа или бизнес. Чуват се гласове в СЗО, че страните с ниско покритие трябва да бъдат отделени в червена зона с различни правила“, посочи проф. Аргирова.

Петков коментира, че заради COVID ограниченията вече има последствия при образованието и икономиката.

„Последното нещо, което искам да закачат към името на България е да бъде COVID дестинация", каза премиерът.

Проф. Аргирова заяви, че хората със сърдечно-съдови заболявания нямат никакво основание да се притесняват от имунизация. Описани са единични случаи при млади мъже за усложнения, но това не може да бъде основание човек да не се ваксинира. Случаите са единични. Хората с диабет също трябва да се имунизират, каза още проф. Аргирова. Тя обясни, че хората със сериозно наднормено тегло са много по-изложени на действието на вируса.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама