COVID-19 по света: Израел тества четвърта доза ваксина

14:40, 27 дек 21 25 2329 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Редица нови мерки и органичения влизат в сила от днес в различните държави, заради настъпването на новият вариант на COVID-19 - Омикрон.

В Израел болница приложи четвърта доза от ваксината срещу коронавируса на тестова група, предаде „Ройтерс“. Страната обмисля да одобри мярката за уязвимите групи от населението в опит да изпревари скока на инфекциите заради варианта Омикрон.

Проучването на Медицински център Шеба в Рамат Ган „ще се съсредоточи върху ефикасността на ваксината за производство на антитела и безопасността, за да се установи дали е необходима четвърта доза като цяло“, заяви говорител на центъра, цитиран от „Свободна Европа“.

COVID-19 по света: Редица страни с черни рекорди по новозаразени 

150-те участници в проучването са медицински персонал. Експертна група на Министерството на здравеопазването миналата седмица препоръча Израел да стане първата страна, която ще предложи четвърта доза ваксина - известна още като втори бустер - на хората на възраст над 60 години, на тези с компрометирана имунна система, и на медицинските работници.

Междувременно стана ясно, че Белгия обмисля въвеждането на задължителна ваксинация срещу коронавирус. Това се разбра от изявление на белгийския премиер Александер де Кро пред „Политико“. Френскоезичните социалисти, които са част от правителството на Де Кро, по-рано настояха за задължителна ваксинация в страната, но тогава той нарече подобна стъпка „политически мързел“. В явна промяна на мнението си премиерът либерал заяви, че ситуацията в интензивните отделения го е накарала да премисли.

Допълнителни ограничения действат вече и в други държави. От днес задължителна ваксинация за частния бизнес беше въведена в Ню Йорк. С това градът се превръща в първият в САЩ, който ще се прилагат подобни изисквания. Програмата изисква лицата да са получили две дози от ваксини срещу коронавирус. Освен това, за хранене на закрито, фитнес и забавление ще бъде изисквано доказателство за ваксинация и за деца на възраст от пет до 11 години.

В Чехия става задължителен PCR тест за всички пристигащи, направен до 72 часа преди влизане в страната. Изискването няма да се прилага при пътници, които са с поставена бустерна доза. И в Дания вече важат нови изисквания за влизащите в страната. Гражданите, които нямат разрешение за пребиваване, трябва да представят отрицателен резултат от тест. Пътуващите, които имат разрешение за пребиваване, трябва да направят тест или преди пътуването си, или до 24 часа след пристигането.

Във Франция новите мерки ще бъдат обсъдени от президента Еманюел Макрон с ключови министри. Здравните власти вече препоръчаха на пълнолетните граждани да се имунизират с бустерна доза три месеца след първоначалната ваксинация.

Във Великобритания пък обмислят мобилни екипи да обикалят от врата на врата и да имунизират хора по домовете им, пише „Гардиън“, цитиран от bTV. Тази практика вече се прилага в Ипсуич, Съфолк. Там кампанията започва през ноември заради изключително ниския ваксинационен обхват. Екипи на здравните власти обикалят по адреси, за да разясняват ползите от ваксините, като често дори предлагат транспорт до центровете за имуизация. Мобилен екип също обикаля по улиците за желаещи да си сложат доза защита.

От „Даунинг стрийт“ вярват, че ключът към живота без ограничения са именно неваксинираните. Властите отчитат, че през декември желаещите да се ваксинират са се увеличили с 46%, между 15 и 21 декември на Острова са поставени над 221 хил. първи дози.

Нови COVID мерки вече са в сила от 26 декември в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. За Англия се очаква такива да бъдат обсъдени в първия работен ден след коледните празници.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама