40% от разходите на българските домакинства са за храна и битови сметки

17:08, 27 дек 21 25 1510 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Българите харчат най-много за храна и безалкохолни напитки - 20,7 на сто от общите разходи на домакинствата са за това перо. Следват 20% харчове за поддръжка на жилището и плащане на сметките за вода и ток, газ и други горива. Това сочат най-новите данни на Евростат за 2020 година, цитирани от БНР. Най-малко отиват за образование - около 1%.

За сравнение - средно в Европейския съюз домакинствата харчат най-много за жилищните и режийните разходи - 27,5 на сто, а за храна и безалкохолни заделят 14,8 процента.

„Подводните камъни“ на коледното пазаруване

Третото перо, което у нас гълта най-много от общите разходи на домакинствата, е транспортът - неговият дял е 11,7 на сто при средно 11,6% в Европейския съюз.

За ресторанти и хотели българските домакинства заделят 4,9 на сто от общите си разходи, а за алкохолни и тютюневи изделия - 5,7%. За сравнение - средно по тези показатели европейските граждани в Съюза заделят съответно по 6 и 4,4%.

Данните сочат, че най-големите разходи за храна и безалкохолни напитки са на домакинствата в Румъния с дял от 26,4 на сто от общите им разходи, като по този показател България е на пето място сред държавите членки на ЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама