Викат Бойко Рашков на разпит заради „Хемус“

11:27, 29 дек 21 25 1784 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Вътрешният министър Бойко Рашков ще бъде призован като свидетел по делото за магистрала „Хемус“, обявиха от прокуратурата. Причината е, че МВР и ГДБОП не са дали информация за пътя на парите за строителството, а преди дни Рашков казал в интервю за БНР, че е наясно кой е крайният им получател.

Точните думи на вътрешния министър тогава бяха: „За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват и едва ли не очакват по ефира да кажа до къде сме стигнали, да предприемат едни действия, едни куфари и да заминат я за Дубай, я за някъде другаде”.

Аферата „Хемус“: Строител се оказал с „куха фирма“, без да подозира

От казаното следва, че Рашков разполага с конкретна информация за начините на трансфериране на финансовите средства, както и за нахождението им и крайните им получатели, макар тази информация да не е докладвана от ГДБОП в Софийската градска прокуратура”, заяви говорителката на СГП Десислава Петрова, цитирана от Нова телевизия.

Петрова обясни още, че тези обстоятелства имат не само обществено значение, но са важни и за разследването. „Ето защо той се явява основен свидетел, който би могъл да спомогне за установяване на обективната истина по делото, което е в интерес на българските граждани. С оглед на това той ще бъде призован, за да даде в качеството си на свидетел показания относно това каква информация му е известна”, посочи Петрова.

В случай, че Рашков посочи в своите показания конкретни физически лица или търговски дружества от страна на СГП ще бъдат извършени всички възможни действия по разследването – разпити, претърсвания и изземвания на визираните от вътрешния министър средства, за които има данни, че са придобити по престъпен начин”, каза още тя.

Петрова беше категорична, че при събиране на достатъчно доказателства за виновността и на други лица, те ще бъдат привлечени в качеството им на обвиняеми и ще им бъдат определени адекватни мерки за неотклонение.

Единственият обвинен за „Хемус“ проговори пред Рашков и Гешев

Припомняме, че миналата седмица единственият обвиняем по аферата - Борислав Колев, поиска да разкаже за схемата и настоя за лична среща с вътрешния министър. На разпита присъства и главният прокурор Иван Гешев. Според съобщение на държавното обвинение Борислав Колев е посочил конкретни имена, свързани с казуса, и е поискал да не му бъде търсена наказателна отговорност.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама