Природният газ може да поскъпне с повече от прогнозираните 14%

12:06, 29 дек 21 25 1116 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Природният газ може да поскъпне с повече от прогнозираните малко над 14% от януари. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на цените в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

„Булгаргаз“ предлага цената на синьото гориво да стане малко над 117 лева за мегаватчас от януари. Изпълнителният директор на дружеството обаче днес посочи, че увеличението на природния газ от догодина може да е още по-значително.

Причината са промените в цените на европейските пазари.

Заявлението за скок на цените от 14 на сто е внесено още на 10 декември, но след тази дата цените на природния газ на европейските газови пазари и на петролните продукти продължават да вървят нагоре, обясни директорът на обществения доставчик „Булгаргаз“. Затова той не изключи и по-голямо поскъпване.

Държавата с нови мерки заради скъпия ток

Въпреки това от дружеството успокоиха: „Цената на природния газ, която „Булгаргаз“ предлага на пазара е 35% по-ниска от действащите цени от европейските пазари“, заяви изпълнителният директор Николай Павлов.

От КЕВР също допуснаха, че предложеното увеличение от 14 на сто ще претърпи промяна в посока нагоре. Обявиха, че очакват актуализирана цена на природния газ въз основа на всички сделки, които са извършени през декември на големите европейски газови пазари. „Би следвало да очакваме не малко повишение на цената на природния газ от първи януари“, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

От „Булгаргаз“ обявиха още, че дружеството е сезирало ДАНС заради за изтекла информация по клаузи от договора с азерския доставчик на газ. „Това е недопустимо. За първи път се случва такова нещо. За последните 10 години никой не си е позволявал да цитира клаузи от договори, да се вадят документи. Това би могло да доведе до негативни последици за „Булгаргаз“. Извадени са факти, неотговарящи на истината, които биха могли да се тълкуват превратно. Създава се напрежение между двете компании“, заяви Павлов, цитиран от bTV.

Към момента в „Булгаргаз“ няма отговор от ДАНС. Окончателното решение за цената на газа на регулатора предстои.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама