Официално забраниха увеличението на цените от мобилните оператори

15:47, 29 дек 21 25 2227 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министърът на икономиката Корнелия Нинова съобщи, че са издадени заповедите, с които се забранява увеличението на цените от мобилните оператори.

Тя съобщи, че Комисията за защита на потребителите е издала заповеди, с които забранява на „Теленор България“ ЕАД и „А1 България“ ЕАД да индексират цените по ред, който не е предвиден в сключените между него и потребителите договори. В текста не се посочва информация за подхода на комисията към „Виваком“, която също потвърди, че ще увеличи абонаментните такси от следващата година.

Официално: И трите мобилни оператора вдигат таксите от Нова година

Потребителите са подложени на безпрецедентен натиск от увеличаващите се цени на всички стоки и услуги. Няма да позволим прилагането на нелоялни търговски практики, които допълнително товарят семействата с непосилни разходи в тази криза. С всички възможности на закона ще защитаваме потребителите от злоупотреби с правата им. Сега държавата трябва да се погрижи за хората.“, заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на ведомството.

Мотивите на КЗП

При извършен преглед на предлаганите от дружеството типови договори и общи условия се установява наличието на клауза, регламентираща индексирането на цените на месечните абонаментни такси, а именно:

„Операторът има право да индексира месечния абонамент веднъж годишно с размер на обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени за предходната година, като информира Потребителя в първата месечна фактура след индексирането. Индексираният месечен абонамент е основа за извършване на индексация през следващата година“, посочват от КЗП.

Мобилните оператори: Планираната индексация е в полза на потребителите

Според Косията е видно от цитирания текст, че не е регламентирано, че операторът има право да индексира месечните абонаментни такси по договорите за ползване на електронни съобщителни услуги с обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени за две години наведнъж, а напротив – в текста е ясно разписано, че операторът има единствено възможност да увеличи МАТ с индекса за една предходна година.

Още повече, потребители, които са подписали договори в средата и след средата на 2021 г. не би следвало да очакват и съответно да бъдат задължавани да заплащат увеличение на МАТ на база предходна година преди взетото от тях търговско решение за подписването на договори, смятат от КЗП.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама