Пламен Бобоков и Пламен Узунов осъдиха прокуратурата за бездействие

12:45, 30 дек 21 25 1704 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бизнесменът Пламен Бобоков и президентският съветник по правните въпроси Пламен Узунов осъдиха прокуратурата за бездействие по повдигнатите им обвинения и нарушаване на правото делото им да бъде разгледано в разумен срок. Това съобщи „Свободна Европа“, като се позовава на решение на Софийския градски съд от 23 декември. Решението обаче не е окончателно и подлежи на обжалване или на протест.

Бобоков и Узунов бяха задържани на 9 юли 2020 г. по време на акцията на полицията, прокуратурата и служители на бюрото за защита на свидетели към главния прокурор в президентството. Тогава президентът Румен Радев изнесе реч пред сградата на президентството, с която се обяви против управляващите. Тя беше последвана от масови антиправителствени протести.

Нахлуването в президентството било комуникационна грешка

Двамата задържани бяха освободени под гаранция на следващия ден, като по-късно арестите им бяха обявени от съдилищата за незаконни. Разследването срещу Узунов и Бобоков е за търговия с влияние и престъпления по служба.

И арестът на Пламен Узунов е бил незаконен

Прокуратурата е осъдена да изплати по 3000 лв. обезщетение на двамата за адвокатски разноски, държавни такси, както и неимуществени вреди, нанесени от забавянето. В рамките на година и половина делото не е влязло в съда, нито е прекратено.

Според Наказателно-процесуалния кодекс в рамките на два месеца трябва да се извърши разследване и да се изпрати делото на прокурора. При определени условия, например твърде голяма правна сложност на делото, прокурорът може да удължава срока, но всяко удължаване може да бъде с до два месеца. Разглеждането на досъдебното производство продължава година и шест месеца, което надвишава многократно първоначално зададения срок.

В своя иск Бобоков и Узунов също така са посочили, че липсват необходимите условия за отлагане на сроковете.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама