Бизнесът предлага експертен съвет за енергийна стратегия към президента

15:27, 30 дек 21 / Политика 25 1488 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Бизнесът предлага създаването на експертен консултативен съвет за създаване на нова енергийна стратегия на България. Това стана ясно след срещата на работодателските организации с държавния глава.

По думите на председателят на АИКБ Васил Велев и председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев този съвет няма да се занимава само с мерките за превъзмогването на настоящата енергийна криза, но и ще предлага решения за бъдещото развитие на енергийния сектор и имплементирането на Зелената сделка у нас.

Според Митрев и председателят на Съюза за стопанска инициатива Виолина Накова президентът Румен Радев е поел „ангажимент да разговаря с всички институции, които имат отношение към поставените въпроси“.

Борисов призова управляващите да отменят мораториума

Държавният глава ще реши по какъв начин да стане това и дали е нужно свикването на КСНС, каза Васил Велев.

Компромисното решение е за гранично компенсиране за цената на тока над 185 лв. на мегават, но отпадане на прага от 30% от пазарната цена като таван, отново посочи Велев.

Според председателят на Българската стопанска камара трябва да бъдат поети 75% от разликата между пазарната цена на борсата и долния праг от 185 лв., за да оцелее бизнесът. „Останалите 25% ще са делът“ на индустрията в преодоляването на кризата.

Митрев е категоричен, че за това няма да са необходими пари от бюджета, а дори след като бъдат платени компенсациите от „свръхпечалбите“ на електроцентралите в енергийния сектор у нас ще останат 500 млн. лв.

„Това, което президентът всъщност изслуша - ние показахме нашите изчисления, нашите варианти за това, което би било справедливо обезщетение на практика за този иззет ресурс от българските предприятия, който в момента е в българската енергетика. Информирахме го за това, че дори не са необходими средства от републиканския бюджет за компенсиране на всички небитови потребители и че в края на краищата едно справедливо компенсиране, не просто няма да ни позволи да затънем като икономика, а може да ни даде огромен шанс за икономически растеж при настоящата тенденция за скъсяване на веригата на доставки в Европа“, каза Митрев, цитиран от bTV.

Радев: Достъпът до електроенергия на поносима цена е стратегическа задача

За запазването на енергоинтензивните предприятия със структуроопределящо значение за българската икономика се изисква навременно, балансирано и комплексно решаване на проблема с високите цени на електричеството за небитовите потребители и гаранции за надеждна енергия на достъпна и предсказуема цена. Това заяви президентът Румен Радев на работната среща, съобщиха от президентството.

Необходими са бързи и отговорни действия, за да се неутрализират последствията от кризата с цената на енергоресурсите, защото енергетиката е фундамент за развитието на всяка икономика“, заяви държавният глава. По думите му ефективните мерки за небитовите потребители ще гарантират не само оцеляването и развитието на бизнеса в България, но и ще съхранят неговата конкурентоспособност. „Това е пряко свързано и с овладяването на инфлацията, както и с подобряване на жизнения стандарт на всички граждани“, допълни Румен Радев.

Според президента освен незабавни мерки за овладяване на кризата, са необходими и политики в средносрочен план в сектор „Енергетика“, което изисква балансиран подход, за да не се допуснат непоправими последствия върху пазарите и отрицателен ефект върху икономиката. Румен Радев заяви, че в диалог между институциите и бизнеса е необходимо да се изготви дългосрочна енергийна стратегия на България с визия за развитие на отрасъла за десетилетия напред.

Държавният глава посочи още, че приоритет в общите европейски решения, свързани с високите цени на тока и природния газ, трябва да бъде защитата на гражданите и на икономиката. Наблюдават се диспропорции на общия енергиен пазар в рамките на ЕС и това трябва да се промени, заяви президентът. Той посочи, че очаква преработените версии на инициираните от Европейския съвет доклади за начина на функциониране на енергийните борси и на схемата за търговия с емисии в ЕС, за да се установи има ли спекула при търговията на тях.

Президентът се ангажира да продължи конструктивния диалог с работодателите за намиране на решение за овладяване на кризата и за начертаване на средносрочни и дългосрочни приоритети в сектор „Енергетика“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама