КЗП: Към момента няма да има повишаване на цените на мобилните услуги

18:07, 30 дек 21 25 1847 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Към момента повишаване няма да има. Това заяви пред БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

По думите му причината за забрана на повишаването на цените е, че два от мобилните оператори използват инфлационния индекс на Националната статистика за две години наведнъж. Това по думите му е нелоялна търговска практика.

В съобщение единият от мобилните оператори заявява, че получената заповед не забранява индексацията на цените по принцип, а означава, че не се приема планът на компанията да извърши индексацията на една стъпка, вместо на две.

Официално забраниха увеличението на цените от мобилните оператори

А1 обвини Корнелия Нинова в популизъм

Всяка намеса на държавните институции в процеса на свободно предлагане на стоки и услуги трябва да бъде в съответствие с пазарните принципи и действащото законодателство и ние ще отстояваме позицията си по всички предвидени от закона начини и в най-добрия интерес на нашите клиенти. Така мобилният оператор А1 отговори на вчерашното изявление на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова, че няма да позволи потребителите да бъдат подлагани на нелоялни търговски практики и на безпрецедентен натиск от увеличаващите се цени на стоки и услуги.

Изявлението Нинова направи по повод издадената вече заповед от Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана А1 и Тelenor да увеличат цените на мобилните услуги с инфлацията от две поредни години.

От А1 посочват, че останали изненадани от коментарите на министър Нинова и ги определиха като неприемливи и популистки. От там потвърждават, че в сряда, 29 декември, са получили заповедта на КЗП, която оспорва индексирането на цените с инфлацията и от 2020, и от 2021 г. От А1 смятат да обжалват заповедта на КЗП.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама