Защо свалиха знамето на ЕС от Триумфалната арка?

10:59, 03 яну 22 / Свят 25 2227 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Голямо знаме на Европейския съюз (ЕС), издигнато на Триумфалната арка в Париж в петък по повод началото на шестмесечното френско ротационно председателство, беше свалено вчера, след като предизвика възмущение сред десни и крайнодесни лидери, предаде „Ройтерс“.

Франция поема председателство на ЕС

Френският държавен министър по европейските въпроси Клеман Бон, който в петък каза, че знамето ще остане „няколко дни“ съобщи, че то е било свалено по план. „По план знамето трябваше да бъде свалено днес, не бяхме определили точно време“, каза Бон.

Той отхвърли тезата, че правителството се е предало, след като крайнодясната лидерка Марин Льо Пен каза, че ще се обърне към Държавния съвет на Франция с искане за сваляне на знамето на ЕС. „Правителството беше принудено да премахне знамето на ЕС от Триумфалната арка - красива, патриотична победа в началото на 2022 г.“, каза Льо Пен.

„Не сме се предали, планът не се е променял. Аз съм убеден, че съдбата на Франция е в Европа“, каза Бон. Според него Льо Пен и другите критици неправилно са посочили, че европейското знаме е изместило френското, тъй като последното не е издигнато постоянно на Триумфалната арка.

Френският президент Еманюел Макрон, който все още не е коментирал, дали ще участва на изборите през април, победи Льо Пен на втори тур през 2017 г. с 66 на сто срещу 34 на сто от гласовете.

Според повечето социологически проучвания на предстоящите избори те отново ще се изправят един срещу друг и се очаква, че Макрон отново да спечели, но с по-малка преднина, пише „Свободна Европа“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама