Яжте пица всеки ден, ако си я приготвяте сами

19:25, 03 яну 22 / Любопитно 25 1849 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Какво се случва с организма, ако пицата е част от ежедневното ви меню?

Пицата е неутрално ястие, просто конструктор”, който може да се сглобява по желание. Дали пицата е вредна, зависи от това дали е в основата на диетата ви или е допълнение към храната; дали купувате пицата или я приготвяте сами и какви съставки има в нея”, обяснява специалистът диетолог Павел Исанбаев.

Според лекаря потенциално опасната висококалорична пица често съдържа мазни сосове, майонеза, колбаси, няколко вида сирена. Когато приготвяте пица у дома, можете да замените колбаса с месо или да се откажете от сосовете. Почитателите на нисковъглехидратните диети понякога приготвят пица с намалено количество калории: в основата ѝ е кайма вместо тесто от брашно.

В Тайланд ще предлагат пица с канабис

Бялото брашно е прост въглехидрат. Продуктът повишава нивата на кръвната захар и допринася за бързото усещане за глад, както и повишава риска от напълняване. Затова брашното за печене често се заменя с ръжено, пълнозърнесто или оризово брашно. Оризовото брашно се препоръчва при непоносимост към глутен - диагноза, при която употребата на нормално“ брашно причинява подуване на корема, разстройство или други стомашно-чревни неразположения”, обясни специалистът.

По този начин пицата, приготвена със здравословни” и пресни съставки, може да се консумира всеки ден.

„Майната му на Джо Байдън“ пица стана хит

Не трябва да заливате пицата си с газирани напитки - комбинацията от сладки газирани питиета и мазни храни води до колебания на глюкозата, натоварва панкреаса и увеличава риска от натрупване на нежелани килограми. Хората със стомашно-чревни заболявания могат да се сдобият с гастрит, подуване на корема и разстройство”, предупреди лекарят, цитиран от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама