Засилват контрола по спазването на мерките в София

15:55, 04 яну 22 / София 25 2428 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В София ще бъде засилен контролът по спазването на настоящите мерки в градския транспорт и големите търговски обекти, стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя изрази надежда, че на национално ниво училищата и детските градини няма да бъдат затваряни, защото според нея децата в крайна сметка не са чак такива преносители на вируса.

Междувременно Столичният общински щаб реши от този уикенд - 8 и 9 януари, да се възстанови работата на изнесените ваксинационни пунктове в София. 

Пунктовете бяха отворени през миналата година с цел да се ускори процесът на ваксинация в столицата, както и да се намали натискът към здравните заведения. Те се намират в моловете „Парадайс“, „Сердика“, „Ринг Мол“, The Mall, „България“, както и в културния дом в „Дружба“. Ваксини през съботно-неделните дни ще се поставят и в разкритите пунктове на две от станциите на метрото – НДК и „Софийски университет“, както и в 12. ДКЦ и 24. ДКЦ. Продължава и инициативата на Столичната община за поставяне на ваксини на работното място по заявка на компании.

От днес вече работят ваксинационните пунктове в 7 диагностично-консултативни центъра - 8, 11, 12, 13, 18, 20 и 24 ДКЦ, както и в метростанциите НДК и „Софийски университет“.

100 000 души са били ваксинирани през миналата година в разкритите от Столичната община пунктове, а над 40% от столичани имат завършен ваксинационен курс. По данни на РУО-София 425 ученици от общо 143 000 и двама учители от 16 000 са карантинирани към момента, което е сравнително малък процент. През последната седмица на декември в училище са се върнали в присъствена форма на обучение 78% от всички ученици. Само три групи от детските градини към момента са карантинирани, пише bTV. 

Високите цени на тока и газа

Като предизвиквателства пред София в началото на годината, кметът открои и покачващите се цени на тока и газа. От 1 януари цената на газа се покачи с 30%, това за много от нашите дружества е наистина изключително тежко, както за „Топлофикация София“, която продава на цени от 47 лева за газ, а купува на 133 лв. за газ. Аз съм поискала още преди празниците среща с министър-председателя. Днес отново поднових желанието си, за да седнем и да обсъдим по какъв начин могат да бъдат компенсирани всички общински дружества, които не могат сами да се справят с тази задача”, коментира Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

Природният газ поскъпва с 30% от януари

Столичният автотранспорт също се намира в затруднена ситуация заради покачващите се цени на енергоизточниците. Фандъкова изтъкна, че повечето от новите автобуси, които са били закупени, са на природен газ и до Нова година 8 млн. лв. е била загубата само от разликата в цената. „Това, разбира се, е непосилно, така че очакваме съответните компенсации. След срещата, която имах с енергийния министър преди Коледа, той публично оповести, че ще има и компенсации за природен газ, така както има и за електроенергия“, посочи кметът.

144 години от Освобождението на София от османското робство

Днес Фандъкова присъства на тържествения молебен по случай 144 години от Освобождението на София от османското робство. Молебенът бе оглавен от белоградчишкия епископ Поликарп. Кметицата честити празника на всички софиянци и благодари лично на епископ Поликарп за чудесната служба.

На 4 януари по нов стил, а в навечерието на Коледа, на Бъдни вечер точно, войските, предвождани от генерал Гурко влизат в София. В днешния ден ние изразяваме нашето признание към всички руски, украински, румънски, финландски, сръбски и представители на други националности войски, които оставят костите си по нашите полета за Освобождението на града и разбира се на българските опълченци. Също така, благодарим и на чуждите консули, на Австрия, на Франция, на Италия, благодарение на които нашият град остава спасен. Не бива опожарен, както са предварителните планове. Има много за какво да благодарим, да бъдем признателни, да предаваме на нашите деца тази признателност, да помним и да предаваме“, каза още градоначалникът. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама