ББР с нова програма за 60 млн. в подкрепа на туризма

13:51, 04 яну 22 25 1558 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Българската банка за развитие (ББР) представи нова програма на стойност 60 млн. лв., с която ще отпуска заеми на малки и средни фирми в сектор туризъм. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Срокът за връщане е до 4 години.

От кредитите ще могат да се възползват микро, малките и средните предприятия от сектора на хотелиерството и ресторантьорството, които са сред най-засегнатите от COVID-19. 

Хотелите вдигат цените след празниците

Банката ще предложи два продукта – „Ликвидна помощ за ресторантьори“ и „Ликвидна помощ за хотелиери“. Предимството на новите условия е, че осигуряват достъп до финансиране и на фирми в просрочие до 90 дни съгласно ЦКР (до 5% от общия портфейл) и до 60 дни (до 45% от общия портфейл), като бъдат рефинансирани техните задължения. Рефинансираните кредити могат да бъдат разсрочени до 2 години, като се облекчи тежестта на погасителните им вноски. 

В рамките на програма „Подкрепа за туризма“ ББР ще предоставя кредитни линии, кредит овърдрафт и стандартен кредит за оборотни средства на хотелиери и ресторантьори, които не са преустановили дейност през 2020 г. и 2021 г. Максималният размер на финансиране се определя спрямо големината на компанията и вида продукт – 500 000 лв. за дружества с персонал до 49 души (или 20% от нетни приходи от продажби за 2019 г.) и 750 000 лв. за дружества с персонал от 50 до 249 души (15% от нетни приходи от продажби за 2019 г.). Максималният размер на кредит овърдрафт е 250 000 лв. 

Обявената нова програма ще осигури директно финансиране на засегнатите от пандемията фирми от бранша, за да им даде по-голям достъп до ликвидност в трудната обстановка. Програмата ще помогне на хотелиери и ресторантьори, включително стартиращи, да посрещнат своите нужди, да се справят с просрочени задължения и да облекчат текущите си плащания към финансови институции, съобщиха от ресорното ведомство. 

Беше подписан и Меморандум за сътрудничество между банката и Министерството на туризма в лицето на министър Христо Проданов. „Пред вас е новото лице на ББР. Всички помните историите от лятото и състоянието, в което намерихме банката. Започваме новата година с ясен пример каква ще бъде ББР. В нейната стратегия е ясно заложена подкрепа за малкия и средния бизнес у нас, за стартиращи компании, за компании в затруднено положение“, заяви министърът на иновациите и растежа. Той допълни, че се предвижда да продължи подпомагането с нови програми през ББР към най-засегнатите сектори в помощ на българските компании от различни сектори, следващият от които ще е земеделието.

По думите му подкрепата на затруднените фирми от сферата на туризма е част от актуализираната стратегия на групата на ББР за периода 2021-2023 г. Тя утвърждава приоритетите на банката за по-бързото възстановяване на МСП, ускоряване на икономическия растеж и създаването на работни места след кризата от COVID-19. 

„Този сектор беше пренебрегнат от другите търговски банки в кредитирането заради липсата на средства за обезпечения и заради затрудненията, породени от пандемията. С новата програма на ББР ще осигурим оборотни средства за този бизнес със 70% гаранции“, каза изпълнителният директор на държавната банка Владимир Георгиев, цитиран от „Сега“.

Припомняме, че още при актуализацията на бюджета през септември стана ясно, че сектор туризъм ще получи още 30 милиона лева безвъзмездна помощ в първите дни от новата 2022 г. Така фирмите ще бъдат компенсирани заради ограниченията по време на пандемията. Министърът на туризма Христо Проданов одобри за финансиране 2220 заявления за безвъзмездна помощ. 

Достъп до средствата имат всички бизнеси, претърпели поне 30% спад на оборотите през миналата година в сравнение с 2019 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама