КПКОНПИ откри данни за корупция при купуването на тестове за учениците

14:20, 04 яну 22 / Политика 25 1662 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ) изпрати на прокуратурата резултатите от проверката за покупката на антигенни тестове за учениците, тъй като според нея има данни за извършени корупционни престъпления.

КПКОНПИ проверява Кацаров за доставките на антигенни тестове

Събрани са данни за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор, след извършена оценка и класиране на участниците, съобщиха от КПКОНПИ, без да се уточнява кои условия са били променени в движение.

Антикорупционната комисия е установила, че определени търговски дружества са били толерирани, като определени доставки са били забавени. В резултат на това са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването.

Проверката обхваща четири процедури за закупуване на бързи антигенни тестове и е започнала на 9 декември 2021 г. по сигнали и по медийни публикации за сериозни нарушения при избора на изпълнители от страна на екипа на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Обвинения за нередности при поръчките отправи и уволнения в края на мандата на служебното правителство зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров.

КПКОНПИ съобщава, че са изискани документи, снети са сведения от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров и министъра на образованието Николай Денков, заместник-министри от МЗ, включително и от бившия заместник-министър Димитър Петров, както и началник-кабинета на същото министерство, от председателите и членовете на комисиите за обществените поръчки, от представители на търговските дружества – участници в процедурите.

Всички материали са изпратени на прокуратурата, тъй като има данни за извършени корупционни престъпления.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама