„Булгаргаз“ може да поиска 32% поевтиняване на газа за февруари

15:17, 04 яну 22 25 1514 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Държавният доставчик „Булгаргаз“ може да поиска цената на природния газ да падне с близо 32% от 1 февруари. Това ще се случи, ако тенденцията за поевтиняване се запази за седмица на международните пазари, съобщиха от дружеството.

В случай че до 10 януари се запазят настоящите ценови нива на европейските газови пазари за доставка през февруари 2022 г. в размер на 65 евро за мегаватчас, „Булгаргаз“ ЕАД ще предложи цена за следващия месец с 32% по-ниска спрямо утвърдената за януари 2022 г., която ще е прогнозна към датата на заявлението, се казва в съобщението.

Дружеството по закон трябва на 10 число всеки месец да внася в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление за утвърждаване на цените си на вътрешния пазар за следващия месец. То обаче задължително се коригира на първо число, когато трябва да влезе в сила, за да се отрази в тарифите движението на европейските газови борси за целия месец, на чиято база се формира окончателната цена за месеца.

От „Булгаргаз“ уточняват, че внасят в КЕВР предложенията си за цените в срок от 20 дни преди началото на съответния месец. Предложението за утвърждаване на цена за януари 2022 г. е било прогнозно, в размер на 117.12 лв/MWh или повишение с 14.5 % спрямо утвърдената цена за декември 2021 г. Предложението е внесено на 10 декември. От държавния доставчик заявяват, че предложената цена е отразявала ценообразуващите компоненти по договорите с доставчиците към 9 декември.

„Между 10 и 23 декември цените на европейските газови пазари за доставка през януари 2022 г. се повишиха значително от 93 евро на мегаватчас на 119 евро за мегаватчас. Едва след 23 декември цените започнаха да се понижават“, уточняват от дружеството. Това поевтиняване е отчетено в коригираното заявление, което „Булгаргаз“ е внесло на 1 януари, твърдят от държавния доставчик.

Бизнесът ще бъде подпомогнат за високите цени на тока

Припомняме, че в неделя премиерът Кирил Петков критикува КЕВР, че е одобрила 30-процентно поскъпване от 1 януари, което е изненадващо на фона на спадащите международни цени през последната седмица. Той обяви и че ще бъдат сменени членовете с изтекъл мандат. Сред тях е и председателят Иван Иванов, чийто мандат изтече през април 2020 г., но по закон той е длъжен да остане на поста докато бъде избран нов шеф. Такъв избор се опита да проведе ГЕРБ, но единственият кандидат – Пламен Младеновски, се оттегли от надпреварата.

„Времето на пиара мина“: Борисов критикува харчовете на правителството

Междувременно национално представените работодателски организации поискаха среща с премиера, заради високите цени на електроенергията и природния газ, както и премахването на ограниченията на компенсациите, които работодателите получават във връзка с тях. Те посочват, че ако не се предприемат действия, може да затворят водещи предприятия у нас. По думите им заради високите енергийни цени и незадоволителната помощ, определена през декември, ще има загуба на работни места

Днес среща по тази тема с премиера поиска и кметът на София Йорданка Фандъкова. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама