Кадри на ГЕРБ бяха освободени от БЕХ

19:41, 04 яну 22 / Политика 25 1788 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Двама от членовете на Борда на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) са били освободени от позициите си. Съставът на самия борд пък е бил намален от 9 на 7 души. Вече е подадено заявление в Търговския регистър за извършените промени.

И двамата членове, които са засегнати от решението на енергийния министър Александър Николов, са кадри, назначени по време на управлението на ГЕРБ. Валентин Николов, който дори бе депутат от партията в 41-ото и 43-ото Народно събрание, напусна парламента през февруари м.г., за да участва в конкурса за ново ръководство на БЕХ. Той зае поста на изпълнителен директор на холдинга през април, но бе отстранен през ноември по решение на служебния министър на енергетиката Андрей Живков. От този момент Николов продължи да бъде само член на борда.

Другият отстранен пък е Александър Църноречки, чийто баща Пламен Църноречки е бивш кмет на столичния район „Красно село“ и директор в дружество от структурата на БЕХ - „Булгартел“, пише „Сега“.

Валентин Николов вече обяви пред БНР, че най-вероятно ще обжалва решението на министъра: „Има много членове от Борда на директорите, които по закона за публичните предприятия не са минали конкурс, а той освобождава член от Борда на директорите, който е минал конкурс, и няма никакво основание, по което да махне член на борда“.

Няма да се допуснат фалити на топлоразпределителни дружества и спиране на парното

По-рано днес енергийният министър Александър Николов изказа своите резерви срещу решението на „Булгаргаз“ да предложи повишение на цените на природния газ и обяви, че е възложил на БЕХ да извърши проверка. Той обаче не каза кога ще станат ясни резултатите от проверката и какво ще се предприеме след това.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:40, 05 яну 22

Крайно време беше

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама