Спорът за по-високите такси на мобилните оператори се решава в съда

14:52, 06 яну 22 25 1779 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Мобилните оператори А1 и „Теленор“ са обжалвали в съда заповедта на Комисията за защита на потребителите, която им забранява да вдигнат таксите си в съответствие с инфлацията за 2020 и 2021 г., както компаниите планираха. Докато не излезе съдебното решение, заповедта трябва да се изпълнява. Това съобщи пред журналисти министърът на икономиката Корнелия Нинова.

Тя поясни, че забраната не се отнася за третия оператор – „Виваком“, защото той е поискал индексация само за 2021 г., на което има право, защото е записано в договорите с клиентите му.

КЗП: Към момента няма да има повишаване на цените на мобилните услуги

Към момента двата оператора не могат да ви увеличат цените с 1 стотинка“, заяви министърът, но направи уговорката, че ако в договорите на А1 и „Теленор“ с техните клиенти такава индексация се предвижда, те ще могат да я приложат, но само с едногодишния индекс.

Нинова свика днес заседание на работна група, която да подготви проектозакон за работата на колекторските фирми. По думите ѝ е обсъждано в първоначалния договор за заем да бъде вписвана клауза, с която длъжникът да се съгласява при неизправност вземането му да бъде прехвърлено. „Сега длъжниците не знаят какво се случва и се изненадват от събирачите на вземания“, каза Нинова. Друга идея е да се регламентират таксите, които да са разходопокривни, а лихвите да не се определят безразборно, пише „Дневник“.

Мобилните оператори: Планираната индексация е в полза на потребителите

Нинова прогнозира, че законопроектът може да бъде приет до края на февруари, но очаква и съпротива.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 20:08, 06 яну 22

Двата оператора да ,а защо Корнелия не се казва нищо за виваком

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама