Рекордна инфлация в еврозоната

15:08, 07 яну 22 / Свят 25 1637 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейската социологическа агенция „Евростат“ отчита рекордна инфлация в еврозоната – тя се е покачила до 5% през декември 2021 г., което е най-високият праг от началото на записите през 1997 г.

Тези данни са доста над целта на Европейската централна банка за 2% инфлация в еврозоната. ЕЦБ обаче смята, че тази инфлация е преходна и би трябвало да спадне през 2023 г., след като достигне своя връх през 2022 г. 

Март или април ще е най-критичен за инфлацията в България

Статистиката показва, че има най-голям годишен ръст при цената на енергията (26%), която от своя страна води до увеличение при храната, алкохола и тютюна (3,2%), промишлените стоки (2,9%) и услугите (2,4%), пише bTV. 

Графика: „Евростат“

Standard & Poor's: Нарастването на цените ще намалее през втората половина на 2022 г.

Разгледана на регионално ниво, най-висока е инфлацията в балтийските държави – в Естония - 12%, и Литва - 10,7%.  Нивата на инфлацията са над средните в Испания (6,7%) и Германия (5,7%).

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама