Окончателно: Зелен сертификат и за парламента

16:39, 07 яну 22 / Политика 25 1866 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Депутатите гласуваха в Народното събрание да се влиза само със зелен сертификат. Решението бе прието с гласовете на „Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС, ДПС, „БСП за България“ и „Демократична България“. „Има такъв народ“ и „Възраждане“ не участваха в гласуването.

Прието беше от 24 януари в Народното събрание да се влиза с удостоверения за ваксиниране, преболедуване, изследване или антитела. На входа на парламента ще има възможност за антигенни тестове, като депутатите ще плащат своите, а за медиите, сътрудниците на парламентарните групи и администрацията на парламента разходите ще бъдат поети от бюджета на Народното събрание.

Без задължителна ваксинация, докато Кирил Петков е премиер

Първи разнобой в коалицията

Темата за удостоверението за коронавируса се оказа първото видимо разединение в управляващата коалиция, след като „Има такъв народ” показа неодобрението си за приемането на решението. Момчил Иванов от парламентарната група посочи, че формацията може да внесе предложение за промени в правилника за работа на Народното събрание, в което да пише: „Заклевам се да спазвам конституцията и законите в страната, ако имам зелен сертификат“.

С това той продължи изказването на Ива Митева (бивш председател на Народното събрание - бел. авт.), че е конституционно задължение на депутатите да ходят на работа в Народното събрание. „Как ще се процедира, ако някой народен представител няма сертификат за ваксиниране или преболедуване и не иска да се тества“, попита Митева, но не получи отговор. В същия тон бяха и изказванията на депутатите от „Възраждане“, че „сертификатът пречи на правото на труд“.

На критиките на Митева реагираха депутати от ГЕРБ-СДС: „Госпожа Митева унищожи това решение и се чудя защо не ги обсъждате предварително в мнозинството тези неща, вместо да се излагате“, каза Радослав Чолаков от партията на Бойко Борисов. И Хасан Адемов от ДПС отбеляза „разнобоя в управляващата коалиция“, пише „Дневник“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама