Шефът на КЕВР готов да съди премиера за клевета

11:00, 09 яну 22 25 1917 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Абсурдно е твърдението, което беше отправено към КЕВР. Такова твърдение никога не е отправяно досега в продължение на 22 години. Това означава две неща - или много ниско ниво на информираност, което не може да бъде оправдание за българския премиер, или високо ниво на некомпетентност и непознаване на материята. Това заяви председателят на Комисията и водно регулиране Иван Иванов.

Думите му са във връзка с обвиненията на премиера Кирил Петков, че енергийният регулатор е вдигнал цените на газа с 30% за януари с политически мотиви без да го съгласува с правителството. Според министър-председателя КЕВР не си върши работата и не защитава публичния интерес, защото точно в момента на вдигането цената на газа на международните пазари е намаляла. 

Петков сменя шефа на КЕВР след скока на цената на газа

КЕВР очаква писмо от ЕК заради действията на Петков

Обвиненията, които бяха отправени към Комисията, са до такава степен неоснователни, че в първия момент се стъписах, затова изчаках няколко седмици, преди да отговоря в медиите. ... Европейската комисия е информирана за това от неправителствени организации, свързани с българската енергетика“, обяви Иванов в ефира на БНР.

Той подчерта, че КЕВР функционира независимо от изпълнителната власт и изказването на премиера Петков било в грубо нарушение на този принцип.

„Премиерът трябва да спазва закона и да уважава независимостта на регулатора, а не да смята, че КЕВР трябва да съгласува предварително решенията си с правителството. Това не е правено, откакто аз съм председател на КЕВР. Най-голямото постижение на този екип на КЕВР е независимостта, която беше отстоявана през целия този период, и която сега брутално ръководителите на правителството се стремят да смачкат. Очаквам писмо от ЕК, в което те да коментират тези действия на премиера и на част от политиците в България, защото това е връщане назад“.

По думите му „не може премиерът да заявява, че КЕВР не си върши добре работата“. „Ако има някакви нарушения в Комисията, премиерът има възможността да сезира ДАНС и ако тя не открие никакви нарушения, аз съм готов като председател на КЕВР да заведа дело за клевета“.

Не КЕВР е причина за проблемите в енергетиката

Председателят на КЕВР изказа очакване в края на януари да бъде избран неговият заместник на поста, тъй като той продължава да изпълнява задълженията си въпреки изтеклия му мандат.

„Нека премиерът и управляващите да си изпълнят желанието за нов състав на КЕВР, за да разберат, че не КЕВР е причина за проблемите в енергетиката“

Мораториумът смачка добро решение на КЕВР

Председателят на КЕВР смята, че наложеният от парламента мораториум върху цените на тока, парното и водата нанася тежка вреда.

„Мораториумът смачка едно много добро решение на КЕВР. ... Използвахме регулаторни инструменти и натрупани средства във фонда „Сигурност на енергийната система“ и от 64% по първоначалните изчисления на цената на тока, ние намалихме това увеличение на 11,5%“, посочи Иванов.

Според него рязкото поскъпване е можело да се предотврати, ако правителството временно свали ДДС на енергоносителите до 10%. Той посочи, че няма обяснение защо правителството не иска да направи това.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:39, 09 яну 22

На тоя нали му е изтекла мандата изгонете го

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама