Проблем с печатането на книги заради липса на хартия

16:15, 09 яну 22 25 1168 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Много издателства в страната са принудени да съкращават тиражите си и са силно затруднени в дейността си поради липса на хартия. Месеци наред доставките на суровината са ограничени, вдига се и цената на хартията. И в съчетание с драстичния скок на електроенергията, много фирми в бранша спират или ограничават дейността си.

Хартия у нас се внася предимно от Русия, а най големите производители там в последното тримесечие на миналата година, са увеличавали цените всеки месец. Така издателствата у нас отчитат близо 40% скок в цената на суровината.

„Което за нас е абсолютен потрес, като цена говорим. Отделно от това няма наличности за картон, поръчките са два-три месеца в аванс, някои от големите фирми изобщо спряха да приемат поръчки за картон, там е най-голяма кризата“, коментира пред БНТ издателят Манол Пейков.

Панаирът на книгата се завръща

Освен че пристига с нови цени, доставките са неритмични. И издателствата вече отчитат свиване на тиражите си. „Поръчахме да ни печатат една книга в печатницата и колегите днес казват: Има само за половината тираж от тази книга, която сте поръчали от хартията и се очаква доставка една през февруари за остатъка“, каза Яна Дечева.

Междувременно се увеличават значително и разходите за транспорт и ток.

„Проблемът с енергията е свиреп според мен, аз имам колеги, които започнаха да затварят. Просто получи се една перфектна буря от ковид ситуацията, свиването на пазара заради ковид и впоследствие избухването му, защото пазарът не може да стои свит дълго време“, каза Манол Пейков.

9% ДДС за ресторанти, хотели, бебешки стоки и книги и през 2022 г.

От бранша настояват намалената ставка на ДДС върху книгите да остане 9% като трайна мярка, а не като временна заради ковид кризата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама