Как да запомняме по-лесно имена?

18:45, 15 яну 22 / Любопитно 25 1701 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ако сте сред хората, които не помнят нито лица, нито имена, не се отчайвайте: има надежда! Отгоре на всичко, тя не отнема никакво време и усилия. Ключът е здрав, непрекъснат сън.

Ново изследване на Северозападния университет е първото, което документира ефекта от спомнянето на лица и имена по време на сън. Според изследването запомнянето на имена се е подобрило значително, когато доброволците, които са били тествани, са заспивали дълбок сън.

Яжте черен шоколад, за да имате по-дълъг живот

Проучването е проведено върху 24 участници на възраст 18-31 години, които са били помолени да запомнят лицата и имената на 40 ученици от хипотетичен клас по история на Латинска Америка и други 40 от час по история по Япония. Когато всяко лице беше показано отново, те бяха помолени да представят името, което върви с него. След учебното упражнение участниците подремнаха, докато изследователите внимателно наблюдаваха мозъчната активност, използвайки ЕЕГ измервания. Когато участниците достигнаха състоянието на N3 „дълбок сън“, някои от имената бяха тихо възпроизведени на високоговорител с музика, която беше свързана с един от класовете.

Изследването установило, че нарушения на съня като например сънна апнея може да причинят тежки нарушения на паметта. Честото прекъсване на съня през нощта може генерално да влоши паметта, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама