„Ще разчитам на заразното добро“: приоритетите на министъра на културата

13:17, 17 яну 22 / Политика 25 1594 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Достъп до култура, качествен културен обмен на международно ниво, опазване и използване на нашето богато културно наследство - това са трите основни приоритета на новия министър на културата и екипа му. Те ще бъдат осъществени в светлината на съставянето на национална стратегия за култура.

„Страната ни има славно минало и красиви традиции, можем да имаме светло бъдеще. Аз лично виждам България да заеме своето достойно място на световната карта(...)Това, на което ще разчитам, е заразното добро, здравия разум, както и на силата на всеки един от нас да превъзмогне собственото си его в името на общата кауза. Вярвам, че с такава енергия ще можем да променим контекста, който, за съжаление, в момента е мрачен. Процесът няма да е лек и ще изисква смяна на гледни точки“, заяви Атанас Атанасов.

Екипът

Той представи и своя екип от зам.-министри - Весела Кондакова, Юли Вълковски, проф. Бойко Кадинов. „Няма как без силен и професионален състав да променим средата“, посочи  министърът.

Весела Кондакова ще отговаря за сценичните изкуства, авторското право, кино сектора, фонд „13 века България“ и Националния дворец на културата. Кондакова бе зам.-министър в служебния кабинет на Велислав Минеков.  Преди да стане известно, че именно 31-годишният Атанас Атанасов ще бъде новият министър на културата, представители на независимия културен сектор издигнаха кандидатурата ѝ за принципал на ведомството, припомня „Дневник“.

Вторият зам.-министър Юрий Вълковски ще отговаря за библиотеките и читалищата, за нематериалното културно наследство, за програмите и проектите, както и за международното културно сътрудничество, включително на това с Република Северна Македония, което трябва да включва общ културен календар и обмен, обяви Вълковски. В обхвата на неговите отговорности ще бъде Национален фонд „Култура“. Вълковски заяви, че ще изгради работата си върху три принципа - включване и колективно усилие, прозрачност и разглеждане на културата в нейната цялост.

На третия зам.-министър Бойко Кадинов е поверен ресор „недвижимо културно наследство“. Той бе категоричен, че сектор „Култура” трябва да бъде укрепен. „Ще воювам много, разчитам и на колегите, за да можем, независимо от трудните времена, да ангажираме експерти, които да работят. Искаме да превърнем културното ни наследство от място, на което гледаме като на гардероб с нафталин, в средство на съвременна културна индустрия”, каза той.

Ресорните проблеми

Атанас Атанасов каза, че е проведена спешна среща с представителите на актьори от киното, които искали допълнителни средства. Той обеща, че ще се преразгледа Законът за киноиндустрията и правилника за националния киноцентър.

Като втора тема министърът коментира и протеста на художници срещу твореца, избран да представи страната на Венецианското бианале. Той обясни, че се е запознал с процеса по съставяне на жури, изцяло прозрачна процедура и по законов ред, а решението от членовете на журито е било единодушно и като министър не би следвало да смени нещо, дори да не му харесва, предаде News.bg.

Минеков (почти) лично помоли ГЕРБ да освободят централата си в НДК

Относно изваждане на партия ГЕРБ от НДК - тече анализ на казуса, като се изясни, ще се процедира, бе кратък министърът. Tърси се ресурс за решаване на проблема с ремонта на операта в Русе.

Атанас Атанасов иска повишаване на средствата за култура за 2022 г.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама