Цацаров поиска Гешев да го провери

15:42, 17 яну 22 / Политика 25 1676 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Председателят на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров е сезирал прокуратурата с искане да бъде направена проверка на неговите действия и твърденията на Кирил Петков, че „навеждали на извод за извършено престъпление“. Това се вижда от сигнала на Цацаров към Иван Гешев, публикуван от dir.bg.

Снимка: КПКОНПИ

Цацаров подава оставка до 1 март

Припомняме, че шефът на КПКОНПИ анонсира оттеглянето си още миналия четвъртък пред „24 часа“, когато обяви, че ще поиска да бъде освободен от тази длъжност, считано от 1 март. Дотогава ще внесе в парламента годишния отчет за работата на Комисията. А на 14 януари му бе връчен акт, с който му се отнема достъпа до класифицирана информация, заради ненадеждност. Според Цацаров конкретният повод е скандалът Цум-гейт от 2017 г., когато той беше главен прокурор.

Отнеха достъпа до класифицирана информация на Цацаров

В неделя министър-председателят Кирил Петков обяви в интервю за bTV, че „има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата“. Премиерът предположи, че оставката му и това, че му се отнема правото да получава класифицирана информация ден по-късно, е или съвпадение, или „той е знаел предварително.

В иска до прокуратурата Цацаров обжалва и акта за отнемане достъпа му до класифицирана информация по реда на закона, като категорично заявява, че „този сигнал не е свързан с процедурата по обжалване, а касае само публично заявените твърдения на г-н Петков за евентуално престъпно поведение“.

По-рано днес Сотир Цацаров депозира официално оставката си като председател на КПКОНПИ в Народното събрание. Ако парламентът приеме оставката му, той има право да се върне в съдебната система, където мястото му се пази.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама