Любчо Нешков в „Политкаст“: Няма значение дали нашата делегация първа ще отиде на посещение

08:00, 18 яну 22 / Политкаст 25 1936 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Не ЕС или важните фактори в света са решили заради геополитиката С. Македония да бъде част от Съюза. България върна тази тема в дневния ред на ЕС. Темата за разширяването беше забранена по времето на Жан-Клод Юнкер. Ние върнахме темата и много повече от Запада искаме С. Македония да бъде част от ЕС. Дори бих казал искаме много повече от македонските политици. Това може да стане много бързо, не благодарение на натиск, а след като властимащите от двете страни на границата седнат и разрешат въпросите. Това заяви Любчо Нешков в „Политкаст“ по повод посещението на Кирил Петков и българската делегация в Скопие.

„Отношенията ни със С. Македония са много по-различни от отношенията ни с всяка една друга държава. Това кой ще отиде пръв не трябва да съществува в двустранните ни отношения. Не виждам какво България ще загуби от силата на своите аргументи с това, че Кирил Петков отива в Скопие. Не е това проблемът. Отново бягаме от същината и от предложенията за разрешаване на въпросите, които съществуват. Някой гений на протокола и дипломацията може да каже, че това е проява на слабост и грешка, но ако тази грешка доведе до сближаване и промяна на атмосферата, ще я преглътна. Дори бих предложил същото след няколко месеца“.

Натискът от Запад

„Не смятам, че България е в изолация. Не натискът определя правотата на една позиция. Възприятието, че ще бъдем принудени на компромис със С. Македония не е вярно. Ние сме част от ЕС и правата за всяка една държава са еднакви“.

Проблеми в комуникацията

Ние нямаме исторически спор със С. Македония, ние имаме спор за фалшифицирането на факти, личности, събития и документи. Ако българските политици не могат да обяснят това на своите европейски колеги, значи те не стават за тази работа. Българските политици, които коментират тази тема, го правят пред българското общество, но българското общество по този въпрос е много по-образовано от повечето политици, 80% са наясно с тази тема“.

Защо никой не се допитва до експертите?

„В българското общество има достатъчно хора, които са подготвени по македонската тема, някои са посветили животите си на каузата. Въпросът е защо при съществуването на знаещи, можещи и безкористни експерти и специалисти, те не се допускат и не се търси тяхното мнение? Защо тези хора нямат възможност да работят и да предлагат варианти за разрешаването на този наистина жесток въпрос“.

Анти-българската кампания по света

„Кампанията по очернянето на България беше проведена от мрежите на старите структури, които се използват и до днес от властимащите в Скопие. Дали и ние трябваше да постъпим по този начин? Категорично не. България в никакъв случай не трябва участва в кампания срещу С. Македония по света“.

Идентичност и език

Налаганото мнение в С. Македония, че искаме да отнемем идентичността и езикът им е бягство от истината и опит да се прикрият истинските проблеми, които съществуват между нас.

Защо България няма медийно присъствие в С. Македония?

„Причината България да не установи сериозно медийно присъствие в РСМ през последните 30 години е инфантилността на българските политици и липсата на национални рецептори за това, което е необходимо да бъде направено там“.

„Анализът е двупластов. От гледна точка на частната инициатива в РСМ никога не е имало българско медийно присъствие, тъй като условията не са позволявали това да се случи. Това е проблем за всеки един инвеститор“.

„От гледна точка на държавната инициатива, политиците, които трябва да вземат решенията, нямат никаква представа от проблематиката. Коментират от конюнктурна гледна точка, но не и задълбочено. Дори в момента виждаме какви ли не екстравагантни изказвания, които нямат нищо общо с действителността“.

Защо ни е нужен КСНС по македонския въпрос?

Малко е стряскащо да има КСНС за С. Македония. Смятам, че РСМ не ни застрашава, със страната имаме ясен проблем, който трябва да разрешим, и той е ясно очертан. От решенията, които КСНС взе, има някои неща, които са странни. След като всички политически партии и играчи са единни, защо е необходимо организирането на подобна среща? Също така в коалиционното споразумение на правителството има специална точка за РСМ и там ясно е записано, че България запазва позицията си и ще доразвива двустранните отношение. Тоест, няма неясни аспекти“.

„Проблемът с българите в РСМ е предложение на президента Румен Радев, което той упорито и целенасочено задава от половин година. Такъв проблем съществува, но след като търсиш политическа подкрепата, е редно първо да поставиш въпроса пред политическите партии и експертите – демокрацията го изисква“.

Добрите отношения в бъдеще

Абсолютно убеден съм в добрите отношения между България и С. Македония. Това е неизбежно да се случи. Тези отношения ще бъдат добри, независимо от съпротивата на когото и да е.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама