Вашингтон не готви санкции срещу България заради РСМ

16:35, 18 яну 22 25 1636 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Администрацията на президента Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство и сме убедени, че правителствата на Северна Македония и България са поели по пътя на конструктивния диалог, което ще помогне да се разрешат своевременно техните различия. Това заяви говорителят на държавния департамент Нед Прайс.

Реакцията на Вашингтон идва дни, след като конгресменът Клаудия Тени заяви в интервю за македонската редакция на „Гласът на Америка“, че България се опитва да наложи своята позиция на Северна Македония и не се съобразява с призивите да се откаже от ветото си върху еврочленството на бившата югорепублика.

Петков се среща с новия премиер на Северна Македония

Не съм сигурна дали санкциите в момента са подходящи, но те биха могли да бъдат. Това е нещо много ефективно, особено ако те продължават да създават пречки и да излъчват негативизъм спрямо Северна Македония и Албания“, заяви тогава Тени, която е бивша служителка на Генералното консулство на Югославия в Ню Йорк и понастоящем е консервативен политик от Републиканската партия, който участва в различни американо-македонски формати, припомня bTV.

„Съединените щати силно подкрепят присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз. Вярваме, че това ще е от полза за всички страни в региона. (...) Оценяваме силния интерес на Конгреса на САЩ по този въпрос и ще продължим да поддържаме тясна координация с Конгреса по тази тема", коментира днес Нед Прайс, цитиран от пресцентъра на американското посолство у нас.

„Възраждане“ искат посланикът на САЩ да обясни

Близо три часа по-късно лидерите на „Възраждане“ Костадин Костадинов и Цончо Ганев коментираха темата, като заявиха, че исканите срещу България санкции по повод РСМ са от висшестоящи депутати в конгреса на САЩ. Тези хора, по думите на Костадинов, не били случайни и затова партията му настоява българският външен министър да извика на среща посланика на САЩ у нас и да поиска официално обяснение от Херо Мустафа по темата

От партията настояха и за спешно разформироване на всички военни бази с американско участие у нас и твърдо възразяват срещу строежа на нова база край Варна, предаде БНТ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама