Липсата на бюджет блокира ваучерите за храна

11:13, 19 яну 22 25 2199 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Липсата на гласуван бюджет за 2022 г. е блокирала раздаването на ваучери за храна във фирмите през януари. Това обясниха от Министерството на финансите. На практика в момента липсва нормативно основание за разглеждане на заявления за получаване на индивидуални квоти. От ведомството отправят молба към фирмите оператори на ваучери, работодателите и работниците да проявят търпение и разбиране в създалата се ситуация.

Все още в Народното събрание не е приет окончателно и законопроектът за удължаване на действието на бюджета от миналата година. Към момента той е гласуван от депутатите само на първо четене. Министерството на финансите има готовност за своевременно определяне на индивидуална квота за предоставяне на ваучери за храна и общ брой на индивидуалните квоти, при съобразяване на окончателните текстове в закона.

Ваучерите за храна, които работодателите раздават на служителите си, са освободени от данъци (корпоративни и подоходни) и осигуровки и всяка година в закона за държавния бюджет се утвърждава годишна квота на сумата, която може да бъде предоставена под формата на ваучери. Тази квота се разпределя между лицензираните оператори със заповед на финансовия министър, които след това предоставят ваучерите на фирмите, сключили договори с тях.

От Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България (АОВХ) обясниха пред „Сега“, че за първите три месеца на 2022 г., след като удължаването на миналогодишния бюджет бъде обнародвано, ще може да кандидатстват за по 1/12 част от актуализираната квотата от 2021 г. при месечен таван от 80 лв. Те са получили уверение от финансовото министерство, че няма да има ощетени фирми и работници заради забавянето и ваучерите за януари ще може да бъдат раздадени със задна дата заедно с тези за февруари.

Финансовият министър Асен Василев вече обяви, че се обмисля през 2022 г. съществено да се завиши месечната сума, която може да се даде към заплатата под формата на ваучери - от 80 на 200 лв. Освен това правителството има намерение да разреши с тях да се купува не само храна, а също така да се плащат комунални услуги. От АОВХ обясниха, че се водят преговори с ваучери да се плащат сметки за ток, газ, вода и парно.

Работодателските организации и туристическият бизнес също настояват да се разшири обхватът на ваучерите и с тях да се плащат нощувки в хотели и храна в ресторанти.

Финансовото министерство е планирало в Бюджет 2022 г. да завиши годишната квота за ваучери на 480 млн. лв., посочиха от БСК. Но ако месечният таван стане 200 лв., тази квота ще се окаже недостатъчна, пресмятат представителите на бизнеса. По традиция всяка година квотата се изчерпва до началото на есента. Миналата година дори след актуализацията през септември лимитът бе достигнат в средата на ноември. От години бизнесът призовава правителството да премахне годишната квота с мотива, че тя не съществува в други страни от ЕС и че това са разходи на светло, от които със сигурност в хазната ще влезе ДДС. Позицията на финансовото министерство обаче винаги е била, че трябва да има предвидимост за парите, които няма да бъдат обложени.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама