„Идва време за отворената длан“: Първи реакции след клетвата на президента

11:47, 19 яну 22 / Политика 25 1443 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България навлиза в нов етап на своето развитие. Идва време за отворената длан и протегната ръка, време за диалог, за укрепване на държавността и справедливостта, идва време изправени пред кризите да измислим идеята за единението. С тези думи зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин се обърна към Румен Радев и Илияна Йотова, които днес положиха клетва за втория си мандат като президент и вицепрезидент.

Президентската институция остана да свети като фар, който да дава посока. Събрахте и умножихте обществената енергия, което позволи да спечелите втори мандат и да се създаде мнозинство на промяна в народното събрание“, каза още Вигенин.

Радев и Йотова положиха клетва за втори мандат

В обръщението си към българите държавният глава благодари за гласуваното му доверие и направи отчет за свършеното през първия си мандат, както и за работата на назначените от него служебни правителства. Държавният глава обяви, че ще бъде коректив и на новата власт, както е бил и към предишните управляващи. Той настоя за  конституционни промени, не само по отношение на съдебната реформа, но и за разширяване на гражданското участие в управлението на държавата.

Мандатът на Радев минал под сянката на мандата на Борисов

Депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала по време на речта на президента Румен Радев, заради репликата на президента, че гражданският бунт през 2020 г. срещу „мафиотизацията на властта” е извадил факти и процеси, които властта е премълчавала.

„Никой президент до този момент не се е държал по този начин. Необяснимо е за мен как президентът, който по Конституция трябва да бъде надпартиен и трябва да бъде обединител на всички политически сили, се превърна в разединител на нацията“, коментира председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.

Лидерът на партията Бойко Борисов бе в Силистра, докато Радев полагаше клетва за втори път. „Какво мисля за мандата на Радев е трудно да се каже, защото той премина в сянката на моя мандат. Ние направихме така, че в София да дефилират всички лидери в Европа и главният прокурор на САЩ. През тези години толкова много неща сме направили, а оценката дават хората“, коментира той.

 

Президентът е в отбора на България

Премиерът Кирил Петков подчерта, че „президентът е в отбора на България“. Той посочи, че в първия мандат на Радев президентската институция е била коректив на нередностите в държавата. Министър-председателят очаква държавният глава да бъде критичен към изпълнителната власт и обратното.

Съпредседателят „Демократична България“ Христо Иванов се присъедини към призива на Радев за конституционните промени по отношение на прокуратурата. Иванов определи речта на държавния глава като широк преглед на приоритетите за страната.

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“  на свой ред коментира, че партията му очаква държавният глава да продължи да бъде конструктивен и да е обединител на нацията.

Държавата е в криза – въпросът е какво предстои

Основният акцент в речта на президента Румен Радев беше, че държавата е в криза и големият въпрос е какво предстои оттук нататък, смята лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Според него трябва да се започне спешно решаване на проблемите без оправдания, защото сега на власт е „правителството на Радев“.

Всички трябва да спазват Конституцията

От ДПС пък се надяват президентът да работи според положената клетва и да спазва Конституцията и законите на страната. От Движението отдавна критикуват Радев заради нарушаването на основния закон с назначаването на настоящия премиер Кирил Петков за министър в първото му служебно правителство въпреки наличието на канадско гражданство.

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама