Бившият председател на БСП Михаил Миков напуска партията

11:58, 23 яну 22 / Политика 25 1863 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бившият председател на БСП Михаил Миков напуска партията. Това обяви самият той в ефира на БНР. Решението му е взето само ден след като Конгресът на социалистите отказа да приеме оставката на лидера Корнелия Нинова и тя ще остане начело на БСП още две години и половина. В нейна подкрепа гласуваха 415 делегати, 164 поискаха да се премине към процедура за нови преки избори, а 20 се въздържаха. 

Припомняме, че Миков бе лидер на БСП от 2014 до 2016 г., а след него поста бе зает от Корнелия Нинова. 

Промяна с Нинова на … черен кон

БСП очевидно няма спирачки. Тръгнала е по низходяща тенденция и все повече ще намалява общото ѝ влияние. Тази тенденция не е от вчера, от няколко години върви. Имаше гласове за това, които все бяха заклеймявани и обявявани за вътрешна партийна опизция. Гражданите обаче си казаха думата“, заяви бившият лидер на БСП Михаил Миков.

По думите му вчерашният конгрес, който е констатирал, че няма подадена оставка на Корнелия Нинова, кара много членове на партията да констатират, че не са членове на БСП. „И аз от днес влизам в тази категория. От днес не съм член на БСП, заяви той, подчертавайки, че участието в дадена партия е тогава, когато идеите на човек съвпадат с идеите на партията. БСП не е партията, в която аз съм влязъл и дълги години съм бил“, категоричен бе той.

Момичето си отива… и е готово да повлече всички след себе си

Според Миков вчерашният конгрес е бил забележителен и с това, че за пръв път е нямало никакви предвидени документи за обсъждане. Единствената подготвена предварително резолюция е била неглижирана под „фойерверките на големия въпрос за спасяването на г-жа Нинова“.

Той подчерта, че е твърде възможно да започне процес на фрагментация на лявото, което е момента не е представено у нас, особено като обществена дискусия. Такъв разговор трябва да започне, смята той. 

По-рано депутатът от БСП Крум Зарков, който бе претендент за лидерския пост, посочи пред bTV, че оттеглянето на оставката на Корнелия Нинова ще доведе до тежки сътресения в партията. „Нещо страшно се случва в БСП. Няма да можем да се изправим“, заяви той. Зарков подчерта, че е чул слухове за това, което се готви (подмяната на оставката вчера – бел.ред.), но въпреки това е бил изненадан от „фарса“, който се е разиграл в събота. „Да, изненадах се, не очаквах, че Нинова ще се скрие от състезанието зад 415-те делегати, гласували против оставката ѝ. Най-ярките ѝ качества бяха смелостта и борбеността. Вчера тя се скри зад една подписка, което не го очаквах. Това показва слабост“, посочи той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 11:53, 24 яну 22

Намаля членския внос на партията

2 Анонимен 11:54, 24 яну 22

Когато лапаше се пъчеше сега му е криво

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама