След „Просто Киро“, идва „Просто Наско“…

14:30, 24 яну 22 / Политика 25 3270 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Здравейте, аз съм Наско. Обичам изкуството, обичам и спорта. Така новият министър на културата Атанас Атанасов се представи на зрителите в първото си голямо интервю след поемането на поста.

„Наско от Хасково“, както бе наричан по време на предизборната кампания е само на 31 години. Той е не само най-младият министър в кабинета „Петков“, но и най-младият министър на културата от 1989 г. насам. И това му личи…

Първото голямо интервю на Атанасов показва по-скоро добри намерения, отколкото експертност и конкретна визия в сферата на културата. Младият министър признава, че постът му изисква добри мениджърски умения и калкулации. Същевременно отбелязва, че най-големият му проект до момента е „читалището в селото на баба и дядо“, а в миналото е „бил добре с математиката до момента, в който други неща са му се сторили по-интересни“.

„Изобщо не знаех как се възстановява селско читалище, нито как се събират пари за това, нито как се организират доброволци“, споделя Атанасов. По всичко личи, че ученето в крачка ще продължи и на министерския пост, защото самият той признава, че още навлиза в материята и се опитва да се ориентира в „административното блато“ и „лавината от жалби и сигнали“.

Атанас Атанасов: Министерството на културата е административно блато

Усмихнат, но и много притеснен, Атанасов споделя в ефир, че в чест на първото си голямо интервю се е научил да прави „двоен Уиндзорски възел“ на вратовръзката си. По детски въодушевен младият министър демонстрира, че може вярно да произнася съкращението БКТД и дори вече знае какво стои зад него (Браншови колективен трудов договор). През цялото време министърът изглежда като въодушевен ученик, който прави дебюта си на голяма сцена… и вероятно това е и самата истина.

Съкровената му кауза е именно достъп до култура от най-ранна възраст – децата не само да имат досег до театър, музеи и галерии, но и да имат възможност да бъдат артисти. Защото той самият е открил театъра чак на 20 години… и се влюбил.

Като основни оръжия за справяне с бъдещите си задачи Атанасов посочва своите добронамереност, кураж, издръжливост и умението да се „напасва“, за да отбягва ударите. И смело заявява, че няма какво да губи.

От думите му обаче си личи, че още от сега много хора се опитват да му дадат акъл кое как да направи. И по стара българска традиция, веднъж получил големия пост министърът се оказа с братовчеди из цяла България. Възрастта не е порок, но липсата на опит може да се окаже сериозен проблем.

Именно тук е и голямото изпитание пред „просто Наско“. Няма нищо лошо в това да си усмихнат, възпитан и добронамерен. Даже е глътка свеж въздух на фона на добре познатите ни лица в политиката. Липсата на опит обаче те поставя в зависимост от този или онзи с повече стаж зад гърба си. И въпросът е от кого ще получава съвети новият министър. Защото знаем, че пътят към ада е постлан с добри намерения…

Това е и основната причина българските творци да настръхнат след телевизионната изява на Атанасов. Голяма част от тях разбраха, че новият министър няма идея къде се намира и с какво се е захванал, а дали и доколко ще се ориентира навреме е въпрос с повишена трудност.

Времето ще покаже какво наследство ще остави зад себе си новият министър на културата. Иначе „просто Наско“ е симпатичен, но това просто не винаги е достатъчно… 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама