Байдън заплаши Путин с персонални санкции заради Украйна

08:56, 26 яну 22 / Свят 25 2235 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че обмисля нови икономически санкции, включително и лично срещу руския си колега Владимир Путин, ако Русия нахлуе в Украйна. 

„Посочих ясно на президента Путин, че ако навлезе в Украйна, ще има тежки последствия, включително значителни икономически санкции. Освен това ще се чувствам задължен да засиля присъствието на НАТО на източния фронт – в Полша, Румъния и така нататък“, заяви американският президент, цитиран от bTV.

Според високопоставен американски служител, цитиран от АФП, икономическите санкции срещу Москва ще надхвърлят мерките, приложени през 2014 година, когато Русия нахлу в Крим.

Новите мерки ще включват ограничения върху износа на високотехнологично американско оборудване, което ще засегне амбициите на Путин за индустриализация на икономиката.

Байдън подчерта също, че се чувства задължен да засили присъствието на НАТО в Източна Европа. „Трябва ясно да покажем, че няма причина за никого, за нито един член на НАТО, да се притеснява дали НАТО ще дойде на помощ в негова защита“, каза американският държавен глава. Идеята е част от 8500-те американски войници, които бяха поставени в повишена готовност, да се прехвърлят в Европа, за да помогнат на силите на НАТО за бързо реагиране. Байдън изрично уточни, че засега няма намерение да изпраща американски войски в Украйна.

Група сенатори вече внесоха законопроект за санкции, предвиждащ и оповестяване на данните на американското разузнаване за личното богатство, приходи и разходи на Путин и най-близкото му обкръжение след 2017 г., като съпруги, деца и роднини. Ако бъдат одобрени, мерките ще се задействат не само при пряка руска военна намеса, но и друга дестабилизираща агресия срещу Украйна от руски подставени лица, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама