Има готовност за евакуация на българите в Украйна

14:27, 27 яну 22 / Политика 25 1634 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

България е готова да евакуира представители на българската общност в Украйна предвид напрежението с Русия. Това обяви външният министър Теодора Генчовска на първия си брифинг след встъпването в длъжност.

Знаете, че общността е доста голяма там всъщност“, каза Генчовска, но не уточни дали говори само за хората с български паспорти, живеещи в Украйна, или за всички хора с българско самосъзнание, които наброяват, според оценки на МВнР, около 200 хил. души.

„Още преди две седмици сме в постоянен контакт с консулството и посолството и българската общност и към този момент няма проявено желание за евакуация, но плановете са актуализирани и е обсъдена възможността за извеждане с партньори от ЕС и те при нужда да помогнат с логистика“, продължи първият дипломат на България. „В най-тежкия вариант имаме възможност с наши сили и средства да направим такъв тип евакуация“, обясни тя.

България ще приеме чужди войски, но като част от батальон на НАТО

Възможност за евакуация и на македонското посолство

По думите на Генчовска с македонския външен министър Буяр Османи, отвъд двустранните въпроси и политическия диалог (който координират двете институции), е обсъдена и възможността при необходимост България да евакуира екипа на македонското посолство в Украйна. Вчера бе съобщено, че София при нужда е готова да изведе и собствените си дипломати.

Друго отправено към Скопие предложение е подновената инициатива за охрана на въздушното пространство на Северна Македония в рамките на алианса.

СБЛЪСЪК: Боеспособна ли е армията ни?

Кризата в Украйна

Брифингът бе по-малко за Северна Македония и основно за Украйна и отговора на НАТО по темата и предложенията, дадени на руската страна от алианса и САЩ за деескалация и продължаване на диалога в Съвета НАТО-Русия.

Според Генчовска в документа, изпратен вчера на Русия, са включени теми с прозрачност и контрол на въоръжението, намаляване на риска и „по-отговорно поведение за действията на двете страни в космоса“.

Единна е позицията на всички държави членки да се намалява напрежението чрез дипломатически средства. Конкретните предложения са свързани с възможност за планиране на мисия за общата политика на сигурност и отбрана в близка перспектива и покана към външния министър Дмитро Кулеба да участва в съвета на ЕС през февруари“, каза Генчовска, цитирана от „Дневник“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама