България се е отказала от доставки на петата одобрена ваксина

14:45, 28 яну 22 25 1979 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

България се е отказала от доставки на петата одобрена от Европейския лекарствен регулатор ваксина срещу COVID-19 на американската компания „Новавакс“, като решението е взето от служебното правителство през август. Това се разбра от отговори на министъра на здравеопазването Асена Сербезова на въпрос на депутата от ГЕРБ Костадин Ангелов (бивш министър на здравеопазването) по време на петъчния парламентарен контрол.

Сербезова заяви, че служебното правителство се е отказало от доставки на ваксината на „Новавакс“, тъй като в България наличностите на ваксини срещу COVID-19 значително надвишават потребностите на желаещите да се ваксинират. По думите на Сербезова обаче новият кабинет е с нагласа да проучи възможностите за осигуряването на ваксината на „Новавакс“, като за целта ще се водят преговори в Швеция за предоставяне на част от ваксините на страната за България, пише „Дневник“.

Трети ден положителните проби са над 26%

9874 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Напаравени са 37 945 теста, което значи, че положителните проби са над 26%.

Починалите с Covid-19 през вчерашния ден са 78 души, като 85% от тях не са били ваксинирани. Като излекувани са отчетени 4676 души. В болница се лекуват 5455 пациенти, от които 520 са в интензивни отделения.

12 636 са поставените дози ваксини за ден. Общият брой на лицата със завършен ваксинационен курс вече е 1 987 545.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама