Премиерът очаква „до дни“ обвинения срещу уволнения шеф на „Булгаргаз“

16:20, 31 яну 22 25 1696 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Премиерът очаква „до дни обвинения срещу уволнения шеф на „Булгаргаз. „МВР извършва проверка на всички факти около дейността на държавния газов доставчик и очаквам в следващите дни да има обвинение срещу освободения директор на дружеството Николай Павлов“, заяви Кирил Петков.

Смениха цялото ръководство на „Булгаргаз“

Изявлението му идва след уволнението късно в петък на Павлов и останалите четирима от борда на „Булгаргаз“ и избирането на нови членове. Тяхното вписване обаче явно ще се забави, тъй като Павлов и отстранените му колеги смятат да обжалват решението на БЕХ. „Решението ни е принципно, защото е нарушен Законът за публичните предприятия, ние не сме наясно с визията на новите управляващи“, коментира Павлов пред Mediapool.

Петков очаква Павлов да се сдобие и с обвинение, защото според премиера „граничи с нахалство“ да се откажеш от по-евтини количества газ, с оправданието, че не е готова газовата връзка с Гърция, а на 1 януари да се качи цената на газа с 30% и вината за това да се прехвърля на правителство на един месец.

„Когато сме се отказали с договор и анекс от евтини количества с оправданието, че няма гръцка връзка, а в същото време получаваме от нашите доставчици нотификация, че газът може да влезе през Нея Месемврия, само на 200 км от другата точка за достъп, това за мен е очевадна грешка или целенасочен грешен избор на доставчик“, обяви премиерът.

Премиерът обяви, че е свършило времето за взимане на грешни решения за националния интерес.

Новият шеф на „Булгаргаз“: Цената на газа може да бъде оптимизирана

По-рано днес министърът на енергетиката Александър Николов обяви, че отстраненото ръководства на дружеството е работило за частни интереси. По тази причина само за януари цената на природния газ е скочила с 30%, а повишението е можело да бъде сведено до около 5%.

„Радвам се, че нито един ден не чакахме“, каза премиерът по повод отстраняването на борда на „Булгаргаз“ и допълни, че новоназначеното ръководство на газовия доставчик е временно до провеждането на конкурси за избор на ново.

Аргументът на БЕХ за смяна на ръководството е излязъл доклад с резултатите от проверката в дейността на газовия доставчик за последните 3 години, според който ръководството е извършило редица нарушения. Отстранените обаче оспорват констатациите на проверката, отбелязали са своите възражения и публикуваха доклада на сайта на дружеството. Целия документ можете да видите ТУК

Междувременно стана ясно, че уволненият шеф на „Булгаргаз“ ще предложи за намаление на цената на газа със 17%. Намеренията на Николай Павлов станах ясни, след като ден по-рано наследникът му на поста коментира, че цената на природния газ може да бъде оптимизирана.

Самият Павлов обяви, че държавата оказва натиск върху дружеството и ръководството му, като за целта е използван „целият инструментариум“, включително полицията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама