Петков отрече да е обещавал на „Възраждане“ отпадане на зеления сертификат

14:40, 02 фев 22 25 2192 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Зеленият сертификат вероятно ще отпадне през март. Това стана ясно от думите на проф. Радка Аргирова, която е съветник на премиера по въпросите на пандемията от COVID-19.

„Зеленият сертификат за България ще бъде необходим още, предполагам около 1 месец“, каза тя в ефира на Нова телевизия.

По думите ѝ пикът на петата вълна ще бъде достигнат към 8-10 февруари. „При 11 хиляди заразени не може да бъде премахнат зеленият сертификат. Когато обаче този брой намалее, ще спадне и заболеваемостта. А тогава ще спадне и показателят, по който решаваме какво да направим – броя на интензивните легла. Когато този брой намалее, ще отпадне и зеленият сертификат”, подчерта тя.

Зеленият сертификат ще остане само там, където има голямо струпване на хора, или ще има ограничения в броя на посетителите. Никой няма намерение да тормози хората, но това се налага”, подчерта професор Аргирова и допълни, че ваксинацията към момента е доброволна и здравните власти особено държат на това. 

Шах и мат за зеления сертификат

Лидерът на „Възраждане Костадин Костадинов обяви, че премиерът Кирил Петков е поел ангажимент зеленият сертификат да отпадне. По думите му обещанието е получено в телефонен разговор, който се е провел, след като от партията обявиха, че отново ще излязат на протест, ако до 2 февруари правителството не даде ясен отговор какви действия ще предприеме по отношение на зеления сертификат.

„Радвам се, че управляващите проявиха разум по този важен за обществото ни въпрос. Надявам се до седмица да имаме окончателно решение с ясни срокове. Крайно време е да приключим с това доказано вредно „зелено безумие - България има много по-тежки проблеми за решаване, написа Костадинов във Facebook.

Петков обаче отрича

Премиерът Кирил Петков отрече да е поемал ангажимент пред „Възраждане“ за отпадане зеления сертификат. „С „Възраждане“ уточнихме кога работната група ще започне да работи. Никакви ангажименти не са поемани от никого“, обяви Петков.

„Единственото нещо, което до този момент аз съм казал за зеления сертификат и това го мислим сериозно, е че при високи нива на ваксинация - над 60%, или при падане на броя на интензивните легла на 5% от общия брой на интензивните легла, които да са свързани с Covid, при тези два критерия, аз вярвам, че зеленият сертификат трябва да отпадне, защото тогава вече сме извън кризата", каза премиерът, цитиран от БНР. 

Предлагат премахване на зеления сертификат при две условия

ГЕРБ: Правителството провали зеления сертификат

Настояваме за отмяна на зеления сертификат, правителството се провали с въвеждането му, обявиха от ГЕРБ. „МВР се провали в спирането на търговията със зелени сертификати. Притежаването на фалшиви зелени сертификати е опасно. То убива хора. Именно заради този провал на правителството на г-н Петков, ние настояваме незабавна отмяна на зеления сертификат“, заяви Костадин Ангелов, цитиран от БГНЕС. Той уточни, че ГЕРБ не са против зеления сертификат, а против побългаряването му.

Данните от последното денонощие

11 143 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. 76% от тях не са ваксинирани. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 40 863 теста, което значи, че положителните проби са над 27%.

През изминалото денонощие са починали 87 души с Covid-19. 82,76% от тях не са били ваксинирани. Като оздравели са отчетени 4353 души. В болница са постъпили 841 пациенти, като 85% от тях са без поставени ваксини. Общият брой на хоспитализираните пациенти с коронавирус е 5799, от тях 533 са в интензивни отделения.

През последното денонощие са поставени 8192 дози ваксини. Със завършен ваксинационен цикъл вече са 1 999 666 души. С бустерна доза са 615 816 души.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама