Заведенията: „Обезщетенията“ се оказаха кредит

18:45, 02 фев 22 25 1598 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Сдруженията на заведенията се оплакаха, че НАП иска възстановяване и лихви на отпуснатите суми от държавата. „НАП започна масов натиск за връщане на суми, получени от българския бизнес като подкрепа в следствие на ограниченията срещу разпространението на COVID-19“, обявиха те.

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията недоумяват защо изведнъж се е появила „тази активност“, след като получилите подкрепата отговарят на критериите и са одобрени за помощ именно от НАП.

Програмата за изплащане на помощите в размер на 20% от оборота беше открита през декември 2020 г. Процедурата е в три фази, с цялостен контрол  от приходната агенция.

Големите кавички: „Викайте танковете, няма да спазваме никакви мерки!“

„През януари 2022 г., една година след отпускане на средствата по първата фаза, НАП започна да изпраща покани за възстановяване на суми, получени по програмата, ЗАЕДНО СЪС ЗАКОННАТА ЛИХВА“, оплакаха се ресторантьорите. Според тях няма основания за изискване на лихва при положение, че в случай на неправилно отпусната помощ, то това се дължи на пропуск при контрола от страна на НАП.

Съзираме опит да се ограничи участието на дружествата в последващи програми за подпомагане на основание съществуващи спорове с НАП по отношение законосъобразността на предоставената и ползвана помощ. Считаме, че установяването на задължение за възстановяване на неправомерна помощ следва да се извърши след надлежно извършена проверка с активното участие на данъкоплатеца, а не с едностранни покани, с които НАП едностранно и немотивирано посочва сума за възстановяване, заедно с лихва“, пишат още заведенията.

НАП си иска само от 66 заведения помощите, поради липса на документи

В края на деня НАП обясни, че проверява 861 фирми, получили подкрепа с оборотен капитал, като 66 от проверяваните дружества не са подали отчет за извършената дейност.

Проверяваните дружества са получили финансова помощ по първа и втора фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал. Общо по двете фази са подпомогнати 6886 дружества, като 4622 от тях са от ресторантьорския бизнес.

Проверките целят да установят дали са спазени всички изисквания и условия за получаване на финансовата помощ, както и дали получените средства са усвоени в пълен размер и изразходвани по предназначение, казаха от данъчната агенция.

Според НАП 66 от проверяваните дружества не са представили отчет за изпълнената дейност, описание на извършените разходи и декларация за липса на друго публично финансиране. В случай че фирмите не подадат отчет и декларация за липса на друго публично финансиране, разходите няма да бъдат верифицирани и ще се наложи дружествата да възстановят получената помощ.

Дружествата, подлежащи на проверка, са получили уведомление за това чрез комуникация в Информационна система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България 2020 (ИСУН-2020). От НАП периодично напомняха на фирмите, които са получили подпомагане, да следят системата, за да са сигурни, че не са пропуснали информация и документи, свързани с проверката и да прегледат още веднъж документите и отчетите си.

Преди старта на проверките дружествата бяха информирани от НАП за възможността, в случай че сами установят грешки или несъответствия, довели до неправомерно получаване на подпомагане, както и ако не са успели да усвоят цялата сума, да я върнат, без да чакат да им бъде съставен акт за това, допълват от приходната агенция.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама