Радев и Петков: „Наддаванията“ за напрежение и конфликт започнаха

13:00, 02 фев 22 / Политика 25 1355 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Първи публични разминавания между президента Румен Радев и премиера Кирил Петков. Вчера държавният глава разкритикува правителството и определи посещението в Северна Македония като прибързано. Той предупреди дипломацията ни да не се доверява на експертиза отвън, на НПО и на външен натиск.

Радев критикува Петков: Посещението в РСМ беше прибързано

По другата гореща тема от последните дни – инфлацията и високите цени, президентът изрази надежда кабинетът да не се изкушава от наследения управленски модел, защото няма да постигне различни резултати. В отговор Кирил Петков заяви, че е нямало да понесе да забави посещението и с ден, защото сме загубили 30 години за решаване на проблемите със Северна Македония. По отношение на „Булгаргаз“, той каза, че ще се постъпва така със всяко дружество, взело грешно решение, засягащо всичко българи.

ГЕРБ: Не напрежение, а конфликт

„Очевидно е, че има не просто напрежение, а конфликт“, смятат от ГЕРБ. „Този конфликт е резултат от начина, по който бяха направени промените в ръководството на „Булгаргаз“ и изобщо от правенето на тези промени от страна на правителството. Това, което вчера президентът каза на премиера, беше „Не ми пипай хората“, премиерът му каза: „Не ми се бъркай“, коментира Тома Биков. „Според мен е много рано да говорим за „Боянски ливади“, но е въпрос на време „Боянските ливади“ да се състоят и с това настоящото правителство да бъде делегитимирано и да приключи със своя живот“, заяви още той, цитиран от БГНЕС.

ДБ: Питайте ги тях

„Дали има напрежение между тях, трябва да ги питате тях. Не мога да съм инструмент за измерване на напрежение. Това, което мога да кажа е, че смятам, че е много рано да се произнасяме и да даваме оценки на подхода на премиера по отношение на изключително сложния проблем със Северна Македония“, каза по темата Христо Иванов.

Според „Демократична България“ трябва да започнем с добро към съседката ни, да подадем ръка в позитивен тон. „Много е важно да успеем да намерим начин за изход от този изключително сложен възел на проблеми. В този смисъл смятам, че трябва да подкрепим усилията на премиера Петков да даде тласък в позитивен дух. Винаги има време да се мръщим, да тропаме по масата“, коментира Иванов.

ИТН: За напрежение въобще да не става въпрос

Не мисля, че има напрежение между президент и премиер“, изрази мнение Станислав Балабанов. „Президентът е доказал във времето, че може да бъде конструктивен и да изразява свободно мнението си. Тук за напрежение въобще не трябва да става въпрос. Всеки има свободното право да изразява мнението си. Президентската институция е независима. Президентът може да говори, каквото пожелае. Това е конструктивно", смята Балабанов.

„Възраждане“: Там има разломни линии

„Времето тепърва ще покаже, че там има доста разломни линии. Очевидно е, че проблемът идва от еманципацията на Кирил Петков от страна на неговия, ако можем да го възприемем в някаква степен, политически ментор“, коментира Костадин Костадинов, цитиран от БНР. „Радев беше човекът, който го назначи за министър. Друг е въпросът дали Радев го е назначил или просто е изпълнил указание, което други са му дали“, каза още той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама