„Уличните лампи могат да спрат, ние - не“: Болниците искат компенсации от държавата

16:21, 02 фев 22 25 1166 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ако общините могат да си позволят да изключват улични лампи, болниците не могат да спрат тока на операционните или да ограничат използването на апаратура с цел икономии.  Това заявиха болнични сдружения в поредно отворено писмо до правителството.

Лечебните заведения искат държавата да ги подпомогне заради високите сметки за ток и газ, като поеме сумите над 150 лв. за МВтч. Преди два дни те вече се обърнаха за помощ от държавата с подобен апел, като към исканията се присъединяват както държавни и общински, така и частни болници.

Общините с компенсации за тока след проверка на обществените поръчки

Причина за острата реакция от страна на болничните сдружения е отхвърленото предложение за компенсации на тока и газта на болниците от страна на Комисията по енергетика към Народното събрание, както и липсата на реакция от страна на институциите, и ясно послание какво да очакват лечебните заведения за болнична помощ, като едни от най-засегнатите в създалата се ситуация.

Лечебните заведения искат още увеличение на единичните цени на клиничните пътеки и процедури с минимум 25% през 2022 г. и последващо поетапно повишаване на единичните им цени до 100% в следващите 3 до 4 години.

Цените на клиничните пътеки не са съществено ревизирани от 10 г., за което време инфлацията и ефекта от увеличените трудови възнаграждения е огромен, което в допълнение на факта, че истинските разходи за изпълнението им никога не са били остойностявани, поставя болниците и пациентите, които ползват техните услуги, в крайно неблагоприятно положение“, се посочва още в писмото на болничните заведения.

След трагедията във Враца: Искат оставката на Сербезова, тя не я дава

Болниците обръщат внимание и на факта, че потребителската такса, заплащана от пациентите, е замразена от шест години и не е обвързана с минималната работна заплата. 

„Ако някой досега си е мислил, че всичко в държавата поскъпва, а само разходите за болнично лечение са статични, то днес от болничните сдружения очакваме, че е дошло време за промяна на този несправедлив подход, каквато заявка беше дадена от вас в предизборното пространство. Настояваме в качеството ни на изпълнители по договорите с НЗОК позицията ни да бъде взета под внимание при договарянето на новите единични цени на клиничните пътеки“, заявяват в общата си позиция болничните сдружения.

Според лечебните заведения исканията им трябва да влязат в сила със задна дата от 1 януари, като в същото време декларират твърдото си намерение да защитят позициите си и да не допуснат да пострада лечението на българските граждани от некомпетентни и ненавременни решения. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама