Петков: Краят на „златните паспорти“ ще дойде много скоро

12:37, 04 фев 22 / Политика 25 2071 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Краят на златните паспорти ще дойде в най-скоро време. Това е едно нещо, което обещах в ЕК при последните ни посещения. Това обяви премиерът Кирил Петков в Народното събрание.

По думите на министър-председателя премахването на практиката за получаване на гражданство срещу инвестиции ще помогне на България, включително и за присъединяването ѝ към Шенгенското пространство и за отпадането на визите за САЩ. „България трябва да има репутация на европейска държава, а не на някакъв вход на някакви нелегални хора, които си купуват по някакъв начин достъп до България и до ЕС“, изтъкна Петков, цитиран от БНТ.

ДАНС откри 5 нарушения при получаването на „златни паспорти“

Тези „златни паспорти“ са един порок, който имаме приоритет да премахнем. Мисля, че всички знаят, че дойдохме, за да изчистим всички порочни практики и да премахнем цялата тази корупция", добави министър-председателят.

Той беше категоричен, че всеки, хванат в нарушение, свързано с издаването или използването на златни паспорти, ще бъде изправен пред цялата строгост на закона.

От 2013 г. насам България дава гражданство на чужденци срещу инвестиции. Документът е познат и с названието „златен паспорт“. Служебният министър на правосъдието разпореди проверка на 47 случая (повече от половината), за които има съмнения за закононарушение. В началото на годината наследничката му на поста Надежда Йорданова съобщи, че към онзи момент ДАНС е открила 5 нарушения.

Вчера правна комисия прие на първо четене България да спре да дава гражданство срещу инвестиции - т.е. да спре да издава т.нар. „златни паспорти“. Проектът на правосъдното министерство за изменения в закона за българското гражданство беше внесен в началото на годината, като паралелно с него подобни изменения предложиха и от ДПС. Депутатите одобриха правителствения проект и отхвърлиха този на движението, който според заместник-председателя на парламента Ива Митева („Има такъв народ“) е бил по-добър, предаде „Дневник“.

ДПС проследи схема на златни паспорти до Кирил Петков

Междувременно от ДПС сезираха прокуратурата за „чудовищна схема“ с т.нар. златни паспорти, която свързаха със самия Кирил Петков. Зам.-председателят на парламентарната група на движението Хамид Хамид обясни, че става въпрос за сигнал получен в неговата пощенска кутия в Народното събрание.

По думите на депутата, в сигнала са посочени имената на над 120 лица - основно китайци и руснаци, свързани със специалните служби, които са получили разрешение за пребиваване в периода 2015-2021 г.

Хамид отбеляза, че има твърдения за документи с невярно съдържание, за използване на едни и същи посредници. Превеждали са едни и същи суми през конкретна банка, каза той. „И само срещу фотокопия от тези извлечения са получавали разрешение за пребиваване“, посочи депутатът, цитиран от Нова телевизия.

За получаване на български паспорт е необходим сертификат за инвестиционни намерения от Българската агенция по инвестиции, чиито изпълнителен директор във въпросния период 2015-2021 г. е Стамен Янев. Именно тук от ДПС виждат връзка със сегашната власт и по-конкретно - с министър-председателя Кирил Петков.

„Много интересно е, че всички инвестиции са на стойност 1 000 001 лв. - огледални са. Всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев. Оказва се, че той е Вечната Амбър в Агенцията за чуждестранни инвестиции. Въпреки че е заемал тази длъжност при управлението на ГЕРБ, същият отново е назначен в Агенцията като изпълнителен директор от един служебен министър на икономиката. Да ви кажа ли кой? Цар Киро“, допълни депутатът от ДПС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама