ГЕРБ обвини управляващите в корупция заради „Булгаргаз“

16:18, 05 фев 22 / Политика 25 2845 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

„От началото на януари и министърът на енергетиката, и премиерът обвиниха „Булгаргаз“, че продават природен газ на Румъния на по-ниски цени. Тогавашният директор Николай Павлов отричаше. Във вчерашният ден новото ръководство на „Булгаргаз“ е продало 60 хил. мегават часа природен газ, като времето между предлагането и реализацията на сделката е по-малко от 3 секунди. Това е подготвена продажба за определени фирми“.

Тези думи на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в ефира на bTV се превърнаха в новия „горещ картоф“ на политическата сцена.

Това, за което управляващите критикуваха „Булгаргаз“, сега го правят същото, но в още по-големи мащаби“, допълни той. По думите му това се равнява на половината дневно потребление на България, като е ясно, че няма откъде да дойдат извънредни количества. „Ако се окаже, че тези количества са изпомпвани от Чирен, при положение, че чакаме утре да започне война, това вече граничи с престъпление“, смята Овчаров.

Темата бе подхваната и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви, че управляващите „крадат“, докато мислят за арести. „Арести, арести, докато те крадат. И ще докажем, че са крали в петък вечер. И то са крали с милиони“, заяви Борисов.

„Ние ги дебнехме да ги хванем с милиони. На мен ми спретнаха компромат с чекмеджето и ме разнасяха цял месец. Тук става дума за милиони чекмеджета. И какво става - първите са си внесли рушветите - по 80 лв. на мегаватчас. Аз предупредих - ще има война с „Булгаргаз“, тъй като едните искат да вземат „пътя на копринката“, заяви Бойко Борисов.

Малко по-късно от „Булгаргаз“ изпратиха официална позиция до медиите, в която отричат твърденията на Овчаров. „Цитираните в медиите количества природен газ категорично не отговарят на действително продадените от „Булгаргаз“, които са 37 000 мегаватчаса. Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството, предвид завареното положение от новия съвет на директорите на „Булгаргаз“, посочват те.

Междувременно от новото ръководство на дружество обявиха в официално съобщение на страницата си, че предаване на документация, съдържаща текущото състояние и дейността на дружеството, не се е състояла. „Причината за това е, че вече освободеното ръководство в последния си работен ден е прекратило трудовите правоотношения на служители, заемащи ръководни позиции, срещу парични обезщетения в размер на повече от 170 хиляди лева“, посочват от новото ръководство.

Оставянето на едно публично предприятие без какъвто и да било управленски ресурс е индикация за целенасочен интерес от неустановяване на фактическото положение на дружеството, както и индикация за липсата от полагане на достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното дружество на вече бившето ръководство. При така създалите се обстоятелства „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД изразява своята подкрепа към новото ръководство на „Булгаргаз“ ЕАД“, коментираха от БЕХ пред bTV.

Междуврменно стана ясно, че бившият директор на „Булгаргаз” Николай Павлов е призован на разпит в понеделник

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ивана 23:41, 05 фев 22

Нещастник мръсен.Знаеш си пътя ти каде те води.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама