Платинен юбилей - Елизабет II 70 години на трона

09:26, 06 фев 22 / Свят 25 2109 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

От Лондон до Фолклендските острови - Великобритания днес празнува, защото кралица Елизабет II отбелязва своята 70-та годишнина на трона. 95-годишната Елизабет е най-дълго управлявалия монарх в света, а и безспорно - човек с изключително богата и наистена с интересни събития биография. Официалните чествания ще бъдат през лятото, когато е фактическата коронация, но на този ден преди точно 70 години младата тогава все още принцеса научава, че баща ѝ е починал и много по-рано от очакваното тя се възкачва на престола.

Обичана от едни и мразена от други, британската кралица се възкачва на престола почти случайно, след като чичо ѝ Едуард абдикира от трона, а баща й Джордж VI умира преждевременно от тежко заболяване. 25-годишната тогава все още принцеса Елизабет е в Африка със съпруга си Филип, когато научава, че е станала кралица. Новината ѝ съобщава съпругът ѝ, който през следващите няколко десетилетия е и нейната най-голяма опора.

Кралица Елизабет пусна на пазара собствена марка кетчуп

70 години на трона, 95-години живот, близо 300 визити в повече от 100 държави, милиони поданици и... 10 правнучета. Много са числата, които могат да опишат биографията на кралицата. Но коя е тя самата? За 7 десетилетия на трона Елизабет Втора нито веднъж не изневери на стила си - винаги обрана, винаги сдържана. Дори в най-тежките моменти, като смъртта на принцеса Даяна през 90-те, а също и преди година, когато загуби съпруга си принц Филип. Не разкри и какво мисли нито за решението на принц Хари да се откаже от кралските си ангажименти, нито за скандала с принц Андрю.

Мисля, че през целия си живот тя полага огромни усилия да се посвети на ролята, която ѝ е отредена. Движена е от идеята за дълг, за чест и отговорност. Даде обещание никога да не абдикира и го спазва, макар мнозина да очакваха много по-рано да се оттегли от престола и да бъде наследена от принц Чарлз“, заяви Анна Уитлок, професор по история на монархията, цитирана от БНТ.

Каква ще бъде Елизабет на трона, става ясно още при първото ѝ обръщение към поданиците - годината е 1947, а тя току-що е навършила 21 години. „Заклевам се, че през целия си живот, независимо дали ще бъде дълъг или кратък, че ще бъда отдадена на това да служа на вас и на нашето имперско семейство“.

В света на политиката тя е непреходната фигура, с която всички мечтаят да се срещнат. По време на 70-годишното си управление, Елизабет Втора има 14 министър-председатели. Първият - Уинстън Чърчил, е роден през 1874-та година, а сегашният Борис Джонсън - през 1964-та.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама