Цецка Бачкова хвърли ръкавицата на Атанасов за лидер на ДСБ

09:28, 07 фев 22 / Политика 25 1573 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Зам.-председателката на ДСБ Цецка Бачкова хвърли ръкавицата на досегашният лидер на партията генерал Атанас Атанасов. 

Тя обяви чрез Facebook пост, че се кандидатира за председател на „Демократи за силна България“. Така Атанасов няма да е единственият кандидат, както се оказа при „Да, България“. 

Днес заявявам пред вас, че се кандидатирам за председател на „Демократи за силна България“. Благодаря за куража, с който ме заредихте в многобройните лични разговори и с номинациите за моята кандидатура. Заставам пред вас уверено и открито и разчитам на вашето доверие“, написа Бачкова.

Искам ДСБ да заеме отново своето достойно място на политическата карта на България и Европа и вярвам, че мога да вдъхновя и ръководя екипа, с който да вървим заедно по този път“, отбелязва тя.

„През последните години за мен, за нас и за нашите съмишленици става все по-болезнено отдалечаването на ДСБ от идеологическите основи, поставени от Иван Костов и ярките политически авторитети, които създадоха тази партия. ДСБ е призвана да бъде не просто последовател, а съзидател и надежден пазител на демокрацията, пазарната икономика, десните политики и евроатлантическия път на България“, изтъкна Бачкова. 

Тя отправя покана за отворен и публичен дебат за бъдещето на ДСБ, Демократична България и дясното политическо пространство към Атанас Атанасов.

Мандатът на сегашния лидер на ДСБ Атанас Атанасов и на националното ръководство изтече миналата година. След резултата на изборите през ноември Атанасов, заедно с лидерите на останалите партии от обединението „Демократична България“ подадоха оставка. Христо Иванов беше преизбран за председател на „Да, България“, а през март предстоят избори и в „Зелено движение“.

„Имам недовършена работа“: Христо Иванов остава начело на „Да, България“

В медиите се завъртя информация, че бившият лидер на ДСБ и евродепутат Радан Кънев също може да се кандидатира за нов мандат. Преди дни обаче, той опроверга това, като заяви във Facebook пост, че човек не трябва да се връща в роля, в която е бил. „Рядко става по-добре. Далеч по-важно - при никакви условия няма да се превърна в участник в процес, който да застраши единството на партията ДСБ или на обединението Демократична България, или да бъда спирачка пред засилената консолидация на коалицията“, заяви Кънев. 

Коя е Цецка Бачкова?

Цецка Бачкова е родена в София. Завършва магистратура по политически науки, икономическа политика и гражданско право в университета в Мюнстер, Германия. Има защитена докторантура в областта на политическите науки в университета Мартин-Лутер в Хале, Германия. По време на престоя си в Германия членува в Германския Християндемократическият съюз на Ангела Меркел. Със завръщането си в България става член на ДСБ през 2008 г.

На последните избори Цецка Бачкова остана извън листите на ДБ по решение на Атанасов. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама