Вандализъм в Скопие: Откъснаха трикольорите от българските венци на гроба на Гоце Делчев

13:09, 08 фев 22 25 2602 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Вандали скъсаха трикольорните ленти на венците, оставени от българската делегация на гроба на Гоце Делчев в Скопие.

Откъсването на лентите ясно се вижда на видео, разпространено от изданието „МакФакс“. То е станало непосредствено след заминаването на българската делегация от Скопие.

Заедно и поотделно: България и Северна Македония почетоха Гоце Делчев

По указания на ръководството на МВнР, посолството на Република България в Скопие изпрати нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония, с която изрази дълбоко съжаление за вандалски акт. 

В нотата се посочва, че този акт не допринася за духа на добросъседството и усилията на двете страни за динамизиране на двустранния диалог. Българската страна настоява компетентните органи в Северна Македония да разкрият и накажат извършителите.

В отговор от македонското външно министерство остро осъдиха вандалския и неприятен инцидент“, случил се в деня на отбелязването на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев и извършен от членове на групи запалянковци, предаде БНТ.

Компетентните институции вече са предприели действия, за да открият извършителите.

Сигнал до ЕК

Евродепутатът Ангел Джамбазки сезира ЕК не само за този вандалски акт, но и за още два, извършени в рамките само на няколко дни.

Няколко дни след посегателството на гроба на Гоце Делчев е разбит прозорец в дома на секретаря на българския културен център „Иван Михайлов“ в Битоля. А преди това „инцидент“ претърпява и колата на Добре Митрев - председател на сдружението за Македоно-българско приятелство.

„Тази омраза, мотивирана от антибългарската идеология на македонизма, няма място в Европейски съюз!“, пише до ЕК българския представител в европейския парламент. 

Джамбазки пита ЕК дали следи зачестилите нарушения на Договора за добросъседство и дали случилото се е в духа на европейската интеграция. Евродепутатът се интересува и дали институцията одобрява езика на омразата, използван от политици и общественици в Северна Македония и дали в следващия доклад относно напредъка на югозападната ни съседка ще бъдат взети предвид престъпленията, извършени от омраза срещу граждани с българско самосъзнание. Той пита още как смята ЕК да защити човешките права на българите в Северна Македония.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 14:28, 08 фев 22

Никакъв път към евросъюза

2 Анонимен 14:32, 08 фев 22

Ще гледат към Европа през крив макарон

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама