Осъдиха монахиня заради кражба на 835 хил. долара от училище

18:35, 08 фев 22 / Любопитно 25 1871 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

80-годишна монахиня е признала пред съда, че е откраднала 835 000 долара от католическото училище „Свети Джеймс“, на което е била директор. Тя е помолила съдията да прояви милост и нарече престъпленията си „нарушение на моите обети, заповеди, закон и най-вече на свещеното доверие, което толкова много хора ми бяха оказали“.

Твърди се, че монахинята е използвала част от средствата да заплати свои почивки в Лас Вегас и езерото Тахо. Тя е осъдена само на година и един ден затвор, тъй като съдията е проявил милост. 

Кройпър, която се е пенсионирала през 2018 г., след 28 години работа като директор на католическото училище в град Торънс, се призна за виновна през юли за измама с парични преводи и пране на пари, като каза, че е откраднала чекове за обучение, похарчила е голяма част от парите за разходки в казино с приятели и се е опитала да прикрие присвояването, пише „Лос Анджелис Таймс“, цитиран от bTV. 

Според прокурорите откраднатите пари са могли да покрият десетгодишното обучение на 14 ученици в училище, което не е имало пари за екскурзии или нови книги и учебни пособия.

Папата прие да целуне монахиня, само ако "не хапе"

Злоупотреба с доверие

Адвокатът на монахинята признава, че тя е „злоупотребила с доверието“, но призовава съдията да я осъди на пробация и допълни, че в продължение на три години монахините от нейния орден са я държали под „строги ограничения“ в манастир. „Тя няма къде да отиде. Тя е на 80 години. Няма никакви пари. Очевидно е, че не може да работи“, добави той.

Адвокатът е цитирал и експертен доклад, в който се посочва, че Кройпър е пристрастена към хазарта. „Това не е оправдание за това, което е направила. Това е просто обяснение“.

Съдията е разпоредил на монахинята, която е дала обет за бедност и чиито разходи за живот се покриват от ордена, да плати 835 339 долара за възстановяване на щетите на католическото училище. По искане на прокурора по-късно съдията намалява сумата с 10 000 долара, за да отчете това, което тя вече е изплатила.

Родители искат 20 години затвор за монахинята

Някои от родителите са простили на монахинята, но други настояват за възмездие за случилото се. Фил и Деби Рилинджър, чиито пет деца учат в католическото училище, искат до 20 г. затвор за всяко от престъпленията. Двойката е жертвала семейни пътувания, за да плати на децата си да посещават католическо училище, което да „изгради морален характер“, но вместо това няколко от тях сега „поставяли вярата си под въпрос“.

Сгреших и дълбоко съжалявам за болката и страданието, които причиних на толкова много хора. Извинявам се за публичния скандал, срама и финансовото бреме, които поставих върху сестрите от моята религиозна общност, архиепископията на Лос Анджелис, училище „Сейнт Джеймс“, енориашите, родителите и учениците, които ми се довериха“, заявила още пред съда монахинята.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама